Sinds juni 2017 was het een gewoonte geworden: spelers, coaches en scheidsrechter die knielen als signaal dat Black Lives Matter. Wilfried Zaha, sterspeler van Crystal Palace, bleef deze keer staan. Het was in zijn ogen betekenisloos geworden en stelde dat zijn ouders hem juist geleerd hadden fier recht op te staan. Ik onderstreep zijn uitspraak en handeling, want Black Lives Matter had allang All Lives Matter moeten heten. Om maar een open deur in te trappen hoor ik nu niets van de overbetaalde voetballers met betrekking tot bijvoorbeeld Qatar; diezelfde ballentrappers die moord en brand en boycot schreeuwden toen een sportanalist een grapje maakte over een recidivist die tot geweld aanspoorde. Echte kerels zouden zeggen dat zij niet naar dit land zullen afreizen. Echte kerels verschuilen zich niet achter Amnesty International en de KNVB. Echte kerels zouden roepen dat All Lives Matter. Echte kerels zouden juist nu bij Veronica Inside aanschuiven, maar kennelijk is huidskleur toch belangrijk en lijkt zwart meer waard dan geel zodra de pegels en de eeuwige roem in zicht komt. Bovendien houden de heren niet van kritische vragen. Uit dat oogpunt was de reactie van Wijnaldum bijna misselijkmakend: met een figuurlijk vingertje wees hij de journalist erop dat het heel fout was wat hij deed. Heel erg fout, want alleen hij mag een mening over racisme hebben. Het is zijn warme dekentje. Misschien even een kopje thee met Zaha drinken?

Tired of walkin’ ’round with no shoes on
But I’m black myself
Your precious God ain’t gonna bless me
‘Cause I’m black myself

Het is ook schrikbarend stil over de terugtrekking van Turkije uit het Istanbulakkoord, omdat het ‘niet in de cultuur zou passen’. Onze Turkse dictator wil eigenlijk zeggen dat losse handjes tegenover vrouwen een gewoonterecht is. Ook deelt Polen kennelijk zijn mening, want ook zij steken een middelvinger naar de vrouwengemeenschap en democratie op. En dan heb ik het nu alleen nog maar over ‘dicht bij huis’, want in India, Afghanistan, Pakistan, Saoedi-Arabië, Jemen, Nigeria en Somalië zijn de vrouwen zeer onveilig. Schrikbarend is dat ook de V.S. hoog op de wereldranglijst staat vanwege regelmatig seksueel geweld en seksuele intimidatie. De Westerse ‘beschaving’, dus.

Is you washed in the blood of your chattel?
‘Cause the lamb’s rotted away
When they stopped shipping work horses
Bred your own anyway, ooh

Amythyst Kiah is een van de vier leden van Our Native Daughters, die in 2019 een briljant album uitbrachten met daarop Black Myself. Het lied zou tot lied van het jaar gekozen worden bij de Folk Music Award. Volkomen terecht, want in de tekst verhaalt componiste Kiah over de voortdurende pijn van onderdrukking en de hypocrisie van de overheersers. Ze besluit de ketenen af te werpen en haar plek in de wereld met vastberadenheid en trots op te eisen. Zwart zijn is niet langer een vloek maar een bron van kracht.

Hoe goed het lied in de uitvoering van Our Native Daughters ook is, Kiah besluit dat het nog meer kracht moet uitstralen en neemt een nieuwe versie op. Haar uitvoering is een verpulverende mix van blues, rock en funk.

I washed away my blood and tears
I’ve been born brand new
There’s no more work ’cause I did
But there’s still work to do

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.