Als ik aan Australië denk, dan zie ik de eindeloze vlaktes voor mij. De Outback zoals je die vaak ook in films of series terugziet. Australië is ook het land van de Aboriginals, het oorspronkelijk volk, die zich al die jaren al achtergesteld voelen en zich vaak tweederangs burger voelen. Het is ook een sportgek land, maar er wordt ook uitstekende muziek gemaakt. En die muziek die sijpelde in het verleden maar matig door naar Europa, sinds internet en allerlei streamingsdiensten is dat natuurlijk wel makkelijker geworden, maar er is op muzikaal gebied veel te beleven.

Onlangs stuitte ik op een nieuw album van Midnight Oil. De oudere jongere onder ons kent uiteraard Beds Are Burning, maar verder scoorde de band niet veel hits. Het kenmerkende stemgeluid van de charismatische zanger Peter Garett herken je echter uit duizenden. Peter verliet in 2002 de band en is inmiddels een succesvol politicus in Australië. Al bij Beds Are Burning was hij betrokken bij de rechten van Aboriginals, maar als politicus maakte hij zich ook sterk voor het milieu.

De band was echter niet dood, want in 2020 verscheen ‘gewoon’ weer een nieuw album, waarbij de band vocaal ondersteund wordt door allerlei zangers en zangeressen van Aboriginal afkomst. Voor mij viel er echt eentje enorm op. Zangeres Alice Skye. Zij zong het nummer Terror Australia en ik wist gelijk dat ik hier meer van wilde horen.

Alice Skye is nog een jonge singer-songwriter die één album in 2018 heeft uitgebracht genaamd Friends With Feelings. Een mooie krachtige stem, die wellicht nog iets weg heeft van Birdy (maar dan beter in mijn opinie). Afkomstig uit Victoria en nu wonend in Melbourne. Veel keyboards, gitaar en haar zelf geschreven songs. Een mooie combinatie. Slechts 38 minuten lang, maar in dat ruim halfuur maakt ze op mij indruk. Een stem die het verdient om bredere aandacht te krijgen.

Met name het nummer For Every Year. Dreigend komt de muziek op, waarbij de stem van Alice prima past. De onderhuidse spanning blijft en bijna vijf minuten blijft het genieten. Maar luister vooral ook eens het hele album.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.