De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Noem haar vooral geen meisje met gitaar, daar is Robin Kester allergisch voor, al is ook zij zo begonnen, met dromerige kleine liedjes. Robin gooide na haar debuut-EP Peel The Skin het roer om want wilde losgaan op het podium, mét band. Af van dat intieme en breekbare gedoe. En zo deed zij het voorprogramma van The Villagers. Vervolgens ging alles op slot, dus werkte zij in de wachtkamer met Marien Dorleijn (Moss) aan haar album: This is not a democracy. En wie deed daarop mee? Connor O’Brien van The Villagers.

Namen die links en rechts op poppen om haar muziek te plaatsen zijn die van Beth Gibbons, Weyes Blood, Lisa Hannigan, Beach House en Sufjan Stevens. Het kan rotter. Het is dan ook niet gek dat Guy Garvey van Elbow zich I think this is great liet ontvallen, na het beluisteren van haar liedjes. Robin bepaalt graag zelf hoe zij klinkt, vandaar ook de titel van haar plaat. En al vindt zij zichzelf een laatbloeier: Robin Kester uit achtereenvolgens Amsterdam, Dublin, Limbricht, Almere, Warmenhuizen, Heerhugowaard, Enkhuizen, Groningen, Utrecht en anno 2021 Rotterdam komt er wel. Luister maar eens naar het lekkere up tempo Sweat And Fright.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Robin Kester: Loma – Ocotillo (2020)

Een tijdje geleden zat ik in de auto. Ik had de Spotify Artist Radio aanstaan, gebaseerd op Weyes Blood. Bij vlagen heb ik zelf geen inspiratie en laat ik de algoritmes van Spotify bepalen welke muziek ik zou moeten luisteren, in de hoop nieuwe muziek te ontdekken.

Ik stopte voor een stoplicht en mijn aandacht versprong van de weg naar de klank van een donkere, lage noot van een blaasinstrument. Als een misthoorn knalde het uit de speakers.  Meteen daarop volgde de lichte, heldere stem van Emily Cross, de leadzangeres van Loma. Op mijn display zag ik de tracktitel Ocotillo. Het geluid van mijn optrekkende auto overstemde vervolgens deels de zang. Toch bleef het nummer overeind staan. Vooral het langgerekte, instrumentale outro kwam keihard binnen en bleek krachtiger dan het motorgeluid van een krakkemikkige Peugeot.

Thuis heb ik gelijk het album Don’t Shy Away opgezet en integraal beluisterd. Online las ik dat Brian Eno een deel van de productie gedaan had. Ik kende Loma toen alleen nog van het nummer Black Willow (ook een aanrader). De nummers op Don’t Shy Away zijn stuk voor stuk heel mooi, maar Ocotillo springt er voor mij nog steeds uit. De klarinetten, koperblazers, laid back drums en prachtige stem van Emily (die ergens halverwege het nummer haar stem indrukwekkend van een ontspannen zangregister in een soort pijnkreet laat overgaan), werken zonder haast toe naar een outro vol dissonante tonen dat euforisch en onheilspellend tegelijk is. Eigenlijk moet je deze muziek gewoon luisteren.

Als muzikant vind ik Loma enorm inspirerend en een klein beetje intimiderend. Met zo’n prachtige sound zouden ze veel bekender moeten zijn. Ik kan niet wachten om ze een keer live te zien.

Afvaller: Nick Drake – River man. Prachtig nummer, maar ik gooi ‘m er toch uit omdat ik het idee heb dat zijn muziek al gewaardeerd wordt door een groot publiek (natuurlijk mag dat publiek veel groter zijn, maar ik moet toch een keuze maken).

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1982 The Gun Club – Texas Serenade
1984 Hüsker Dü – Eight Miles High
1986 The Residents – Kaw-Liga
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 XTC – Wrapped In Grey
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2015 Flying Horseman – Brother
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2020 Loma – Ocotillo

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Ruud van BreeMarcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead ElvisDJ Ratz, Tessa Douwstra, Marinus de GoederenJoep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Nanne van der Linden, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Alex Nieuwland, Frank van Praag, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.