De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Vandaag voegt niemand minder dan Pascal Griffioen een nieuwe ondergewaardeerde parel aan de Ondergewaardeerde 30 toe. Pascal – bekend bekend als Def P. – kreeg nationale bekendheid met Osdorp Posse en zij waren de grondlegger van de Nederlandstalige hiphop. Niet gehinderd door een radioboycot waren ze twee decennia lang één van de belangrijkste en meest succesvolle groepen binnen het Hiphop/Rap genre. Hij is tevens de bedenker en/of bewerker van scripts, zoals een reeks moderne rap-bewerkingen van Shakespeare. Hij ontving bovendien literaire onderscheidingen.

Tijdens de succesvolle jaren van Osdorp Posse en sindsdien heeft hij meerdere soloalbums uitgegeven, maar ook in samenwerkingsverbanden zoals Def P. & Beatbusters, Onderhonden, Bl3nder en sinds 2020 kwamen twee Verkeerd Verbonden albums uit. Hij is tevens schrijver, schilder en tekenaar. Zoals hij zelf stelt: Je moet je praatjes pakkend verbeelden, niet je beelden moeten verpakken met praatjes.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Pascal Griffioen (Def P): Mr Len & Jean Grae – Taco Day (2001)

Er is natuurlijk heel veel ondergewaardeerd, maar als ik er dan toch eentje uit moet pikken kies ik (wat me als eerste te binnen schiet) Mr Len en Jean Grae met Taco Day.

Ik kies deze track omdat ik de opbouw, de sfeer en het verhaal helemaal te gek vind. Je hoort veel over de zogenaamde ‘high school shootings’ in Amerika en deze rap schetst zo’n situatie. Eigenlijk hoor je in de media altijd wat er gebeurd is met een focus op de slachtoffers en hoe verschrikkelijk het allemaal is. Dat is natuurlijk ook logisch, maar deze track laat de luisteraar voor de verandering eens zo’n dramatische gebeurtenis zien door de ogen van een jong meisje dat de dader is. Best wel gewaagd eigenlijk omdat je best een beetje begrip krijgt voor dat jonge meisje. Tegelijk ook een loodzwaar thema dat gelukkig ook een beetje tegenwicht krijgt met hier en daar een vleugje zwarte humor. Al met al een heel bijzonder nummer dat bijna niemand kent en dat ook wel eens gehoord mag worden.

Eruit: Wat mij betreft hoeft er niet perse een track uit de lijst. Maar als ik dan toch moet kiezen kies ik Public Enemy. Ik ben daar meer dan mijn halve leven al fan van, maar kreeg toevallig deze week wel een klein afknappertje toen ik Chuck D zich nogal ongenuanceerd en slecht geïnformeerd zeer pro-mondkap zag uitlaten. Dat staat voor mij haaks op hoe scherp ze vroeger waren. Dan ben je voor mij even geen Rebel Without A Pause meer.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Queen – Jealousy
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1986 The Residents – Kaw-Liga
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2015 Flying Horseman – Brother
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2020 Loma – Ocotillo

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, Tessa Douwstra, Marieke Eelman, Timo Epping, Chris Fallen, Marinus de Goederen, Pascal Griffioen, Joep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Rob Vunderink en Henk Westbroek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.