De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De Pinkstergemeente staat niet bepaald bekend als voedingsbodem voor popmuziek, maar het is wel daar waar Johannes Sigmond begon met zingen. Het gaf en geeft hem zo veel plezier en voldoening dat het wel heel raar moet lopen wil hij er ooit mee stoppen. Gelukkig maar, want dan zouden wij, muziekliefhebbers, veel moois moeten missen.

Vanaf 2006 kennen we hem als Blaudzun, zichzelf vernoemd naar Verner Blaudzun, een Deens wielrenner die in ’76 een bronzen medaille won op de Olympische Spelen in Montreal (die stad komen we straks weer tegen). Zelf is Johannes ook een fervent wielrenner. Een paar keer per week pakt hij de racefiets: Dan fiets ik zo hard als ik kan en ga ik helemaal naar de tering, zoals hij eerder dit jaar in De Volkskrant zei. Even helemaal niets, afgesloten van de buitenwereld, zelfs geen muziek!

Toch, recent verscheen alweer zijn zesde album, Lonely City Exit Wounds, waarvan de release bijna twee jaar vertraging opliep door de coronapandemie. Zoals we van hem gewend zijn is zijn muziek weer rijk gearrangeerd, vaak wat donker en dan ineens opgetogen maar bijna altijd met een warme melancholieke ondertoon; muziek is immers emotie en dat hoor je terug in zijn zang met gloedvolle pathos – een echo van zijn christelijke opvoeding? Overigens niks mis mee. Luister maar naar het heerlijk positieve Real Hero.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Blaudzun: Karkwa – Le Pyromane (2010)

Toen jarenlang geleden in Montréal het bandje Arcade Fire aan de weg timmerde, stond in diezelfde stad een veel populairdere band in de schijnwerpers; Karkwa. Franstalig, indie op z’n best, nooit doorgebroken buiten Quebec maar de muziek diende als grote inspiratie bron voor velen uit de zeroes. Je hoort snel voor wie.

Le Pyromane is een lied van hun vierde en meteen laatste album, Les Chemins De Verre. Zo af en toe komt het ineens voorbij in de backstage of bandbus. Het gevaar is dat ik het dan uren achterelkaar blijf draaien. Prachtige productie, hele fraaie melodielijnen van zowel de vocalen als de violen. Een song als een klein universum waar ik uren in kan blijven verdwalen.

Eruit: Queen mag er van mij uit. Ze staan al in te veel lijstjes.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1986 The Residents – Kaw-Liga
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2015 Flying Horseman – Brother
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2020 Loma – Ocotillo

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, Tessa Douwstra, Timo Epping, Chris Fallen, Marinus de Goederen, Pascal Griffioen, Joep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie Schmitz, Johannes Sigmond, Arjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Rob Vunderink en Henk Westbroek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.