Van tijd tot tijd maak ik een rondje langs de weinige platenzaken die mijn omgeving nog rijk zijn. Vroeger woonde ik in de Randstad en in de grote steden kan ik dagen rondstruimen op zoek naar de ontbrekende parel. Maar aan de andere kant van Nederland en misschien ook vanwege de vele streamingdiensten is het magertjes. Mevrouw Tricky ziet het aan mijn ogen wanneer ik weer eens een snuffelronde moet maken.

Afijn, in dit geval heb ik een aantal uurtjes in Wim’s Muziekkelder rondgehangen. De bakken doorzoeken en natuurlijk loop in met het één en ander naar buiten. Zo leerde ik daar Mankes kennen; een duo uit de omgeving. En als gevolg van mijn kennis kwam The Bitter Girl in de Snob 2000 terecht terecht. Grappig om dan te merken dat inmiddels ook Pinguin Indie hen heeft opgepakt.

De laatste keer dat ik weer met mijn speurtocht bezig was hoorde ik ineens iets wat verdacht veel op Tedeschi Trucks Band leek. Voor de onbekenden met deze naam: Susan Tedeschi is een geweldige crossover bluesgitariste en zangeres (die ik eind 90’s live gezien heb op de Haagse Koninginnenach) en Derek Trucks is behalve haar echtgenoot een fantastisch gitarist die bij Allman Brothers Band de snaren beroerde. Hij is (inmiddels was) ook de neef van drummer Butch Trucks. Op zijn 13de werd hij  de protége van Buddy Guy en toerde met hem door het land. Het eerste album van de Tedeschi Trucks Band (Revelator uit 2011) won een eerste Grammy.

Afijn, wat ik hoorde bleek niet TTB te zijn, maar een band uit Toronto. De (slide) gitarist, Dave Barnes, weet met zijn een geweldige vingerspel een lekkere sound neer te leggen en de zangeres Meghan Parnell heeft dezelfde stemkwaliteiten als Susan Tedeschi. Hun debuutalbum kwam in 2019 uit en sindsdien treden ze vrijwel onophoudelijk op (binnen de beperkingen van Covid-19). Hun stijl houdt het midden tussen Allman Brothers en Aretha Franklin tot Otis redding en Elmore James. Southern Soul vermengd met Blues. Zelfs wanneer je geen Bluesliefhebber bent is dit album meer dan de moeite waard.

Dus, ga wat vaker snuffelen in plaats van Spotify of YouTube aan te zetten, want hun algoritmes zijn op jouw smaak afgestemd en zo hoor je nooit iets ‘out of the box’. Gewoon ouderwets naar een platenzaak of platenzaken in de buurt en vraag hen een keuze te maken van wat er uit gekomen is. Uit decennia ervaring weet ik dat je dan altijd iets verrassends tegenkomt.

One comment

  1. Fijn nummer en ook terug te vinden op Spotify en dus toegevoegd aan mijn afspeellijst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.