De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De gast van deze popronde is Mariska Lie A Ling: de zangeres en tekstdichter van de Amsterdamse alternatieve vijfkoppige Indie rockband Von Veh. Opgericht in 2019 worden ze geïnspireerd door bands als Pixies, PJ Harvey en Sonic Youth.

Hun single Openly Remember wist de Snob 2000 binnen te dringen en binnenkort komt in eigen beheer hun derde EP Undecided uit.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Mariska Lie A Ling (Von Veh): Safi – Sagen Und Denken (2015)

Toen ik in 2015 recensies schreef voor een online muziekblad bombardeerde ik de plaat Janus van de Duitse band Safi tot plaat van het jaar. Het rocktrio uit Leipzig onder leiding van zangeres-gitariste Sandra Fink (Sa-Fi… voel je ‘m?) raakte bij mij meerdere gevoelige snaren.

Ondergetekende heeft een zwak voor hese vrouwen met een kraakje in hun stem en een goede schreeuw. Ook de Duitse taal vind ik mooi, en Fink maakt ‘m sexy. Alhoewel ik niet alle teksten versta, VOEL ik het wel! Rockmuziek kan wel degelijk heartbreaking en ráák zijn. Het zijn dus vooral de vocalen die me meenemen en de drums die me raken. En als de bas er bij komt, geeft de climax mij gewoon hartpijn. Met de schreeuw er bij weet ik: dit is wat muziek met mij kan doen. Niks maakt meer uit, mijn zorgen zijn weg, ik ben lamgeslagen, Kaputt!

Daarnaast is de plaat is zeer goed, maar niet over-geproduceerd met dank aan producer Alexander Hacké (onder andere Einstürzende Neubauten) Safi maakt geen easy listening muziek, en weet van bijna alle nummers de gemene deler ‘spanningsboog’ gespannen te houden. Toch was het Sagen Und Denken wat mij het meest kon bekoren. De frontvrouw wist
mij live in Berlijn ook nog eens te emotioneren en daarom won dit nummer het voor mij. Het gitaarloopje, de sound, de vette drums… De scheve akkoorden. De spanning. Hese uithalen en ronkende bass. Dan heb je mij! Leuk weetje: Sandra Fink kan vier octaven zingen. Daar de band relatief onbekend is in Nederland vond ik dat ze ook daarom een plekje verdienen in de onderwaardeerde liedjes lijst.

Uit: Ik verwijder Carleen Anderson – Woman In Me. Het is vast erg goed maar het genre spreekt mij niet aan en ik ‘voel’ het gewoon niet.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1986 The Residents – Kaw-Liga
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Safi – Sagen Und Denken
2015 Flying Horseman – Brother
2015 Yelawolf – Empty Bottles
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Blaudzun, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, Tessa Douwstra, Timo Epping, Steven Engel, Chris Fallen, Marinus de Goederen, Pascal Griffioen, Joep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Jeroen Ligter, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Aafke Romeijn, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Ilona Stoker, Rick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Henk Westbroek en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.