De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De bijdrage van vandaag wordt door de stadsdichter van Hoorn en docent culturele en kunstzinnige vorming gedoneerd. In de Vaderlandse popmuziek staat hij bekend als rapper Engel met tien albums op zijn conto en samenwerkingen met onder andere Def P, Tim Knol, Paul de Munnik en Diggy Dex. Met een combinatie van breekbare liedjes en bombastische tracks durft de ras-DIY’er zich al jaren te onderscheiden in het hiphop-landschap. Dit jaar kwam nieuw werk samen met Paul de Munnik uit: Champagne Bij De Wijn.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Steven Engel: Yelawolf – Empty Bottles (2015)

Ik heb een nummer gekozen van één van mijn favoriete platen van de afgelopen tien jaar. In 2015 bracht Yelawolf het album Love Story uit onder het label van Eminem (Shady Records). Love Story is een openhartige Hiphop plaat met Country en Rock invloeden. Yelawolf neemt je mee naar het diepe zuiden van Amerika (Tennessee en Alabama) en is op deze plaat niet bang om zijn roots te laten horen in zijn muziek. Dit levert een hybride en oprechte sound op die ik heel erg kan waarderen.

Ik had vrijwel elk nummer kunnen kiezen van deze plaat maar ben gegaan voor een track die niet als single is uitgebracht. Op het nummer Empty Bottles hoor je hem de refreinen zingen en de coupletten rappen. Zijn kenmerkende rapstijl in combinatie met de dynamische muziek zorgt voor een ietwat atypisch nummer over drank en verslaving.

Eruit: Loma – Ocotillo mag eruit. Sorry Robin!

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1986 The Residents – Kaw-Liga
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2015 Flying Horseman – Brother
2015 Yelawolf – Empty Bottles
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, Tessa Douwstra, Timo Epping, Chris Fallen, Marinus de Goederen, Pascal Griffioen, Joep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzJohannes SigmondArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Rob Vunderink en Henk Westbroek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.