De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De gastauteur behoort tot een gezelschap van vier dikke veertigers met een verleden in Giant Tiger Hooch en vol in de midlife! Naast Love Supreme (die overigens hier al eens voorbij kwamen bij Ondergewaardeerde Liedjes) is hij ook actief in Geishas Of Doom die dit jaar op de Zwarte Cross acte de présence gaven.

Met beide bands combineert hij garagerock en punk met de altijd kritische blik op de samenleving en muziekbizz.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Jeroen Ligter (Love Supreme): Automatic Sam – Sonic Whip (2013)

Een van de meest ondergewaardeerde bands van Nederland is (in mijn ogen) Automatic Sam! Ik heb ze ooit leren kennen toen ik met ons Blues-punkorkest Giant Tiger Hooch een affiche met hen deelde voor een optreden in het pakhuis Wilhelmina te Amsterdam. We waren gelijk vrienden voor het leven. Ze hadden toen net hun eerste plaat uit (Texino) en het was waanzinnig. In de periode erna speelden we veel samen op toffe plekken en was het altijd feest en deelden we dezelfde passies op muziekgebied en een aversie tegen de stuivergraai-cultuur in het Hollandse muzieklandschap!

Een jaar erna kwamen ze op de proppen met hun tweede plaat Sonic Whip, een parel eerste klas met een nieuwe drummer Tim van Delft van De Staat. Hun oude drummer en held Bob kon het niet meer combineren met zijn werk in Birth Of Joy (check die gig geschiedenis en je weet waarom). Gedurende die tijd mocht ik van Ben Kamsma van Paradiso een programma cureren in de bovenzaal van Paradiso tijdens een van de eerste Indiestad-avonden. Op het programma stonden: Giant Tiger Hooch, Traumahelikopter, Suit And Tie Jones en Automatic Sam.

Het was een avond om nooit te vergeten en de openingstreffer van Automatic Sam was Sonic Whip! Een knaller eerste klas en vol urgentie gebracht door louter kwaliteit! Ik weet nog dat ik dacht tering, hier komt niemand overheen. En dat klopte 100%; ze beukten iedereen van het podium. Kort daarna kreeg ik van Rense en Piet de tweede elpee in handen en de rest is geschiedenis. Ik vind die plaat hun beste werk en kan er nog steeds met veel plezier en nostalgie naar luisteren. Het is een plaat die iedereen minimaal een keer moet luisteren en vooral het openingsnummer. Je hoort een orkest wat wars is van alles en 100 procent zijn eigen koers vaart zonder beperkingen en in alle vrijheid (iets waar het huidige muzikale klimaat een voorbeeld aan kan nemen). Je hoort Beefheart, Yawning Man, Sonic Youth, Hendrix en wat niet…. . Ik beschouw deze jongens als mijn vrienden voor het leven en vind ze muzikaal steengoed. Check Sonic Whip!

Uit: Breeze

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1986 The Residents – Kaw-Liga
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Flying Horseman – Brother
2015 Yelawolf – Empty Bottles
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Blaudzun, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, Tessa Douwstra, Timo Epping, Steven Engel, Chris Fallen, Marinus de Goederen, Pascal Griffioen, Joep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Jeroen Ligter, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Aafke Romeijn, Martje SchoemakerOllie Schmitz, Arjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Henk Westbroek en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.