Twee weken geleden ontving ik een mail of Ondergewaardeerde Liedjes iets wilde publiceren over het solidariteitsinitatief ‘Fuck de band, steun de tent’, dat op 4 oktober (morgen dus) start om aandacht te vragen voor de kleine semi onafhankelijke cultuursector in Amsterdam. De vraag kwam van de band Love Supreme, die zeven dagen achter elkaar belangeloos met bevriende orkesten optreedt. Het vindt plaats in kleine gelegenheden, want zonder dit soort tenten is er steeds minder amateur/semi professionele/professionele en uitgezakte cultuur in de Amsterdam. Alle inkomsten uit de hoed of verkoop gaan naar de gelegenheden! Waarom? Ze vinden het ontzettend belangrijk vrienden te steunen die ze ooit hebben leren kennen toen ze vijftien jaar geleden met muziek maken begonnen met hun oude band (Giant Tiger Hooch) en bij deze tenten mochten komen oefenen voor drie man en een paardenkop. Laagdrempelige cultuur is belangrijk voor een stad als Amsterdam.

Normaliter maken wij geen promotie, want we zijn een neutraal en onafhankelijk blogkanaal. Maar in het licht van het tweede festivalloze jaar doen we deze keer graag mee. De data en gelegenheden waar Love Supreme haar kunsten vertoont staan onder het artikel. Maar de hoofdmoot van de blog dient natuurlijk over muziek te gaan, maar eerst even een bruggetje: de laatste weken is het jaarlijkse James Bond-festival weer op de televisie. Door de decennia heen zijn vele karakters op de thuisbasis aanwezig gebleven (Q, M en natuurlijk Moneypenny). Een van de weinige buiten de kleine cirkel is Felix Leiter; een CIA agent die regelmatig in de filmserie terug keert.

In juni heb ik een Snobuur gemaakt met liedjes uit 2021 die – in mijn oren – niet de aandacht gekregen hadden die ze verdienden. Eén daarvan was Felix Leiter van Love Supreme. Een klassetrack gedompeld in de garagerock en punk met een grappige clip en een knipoog naar Sonic Youth’s Dirty. Hun inspiratiebronnen zijn Superchunk, The Replacements en The Lemonheads. Bovendien was hun tweede album Tuesday net uitgekomen die in de afgelopen maanden goede internationale recensies kreeg, maar lage verkoopcijfers. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik frontman Jeroen Ligter waarom voor de naam Felix Leiter gekozen is, omdat zijn naam nergens in het lied voorkomt. Het antwoord is even simpel als logisch: in het refrein klinkt It’s the CIA en tijdens het verzinnen van de partijen kwam (ongetwijfeld onder het genot van enkele medicinale versnaperingen) deze naam bovendrijven.

De naam is Supreme… Love Supreme.

Schema Fuck the Band, steun de tent

* Maandag 4 oktober: Zaal 100, Amsterdam
* Dinsdag 5 oktober: De Nieuwe Anita Amsterdam met Vuurpaard
* Woensdag 6 oktober: Café Skek Amsterdam
* Donderdag 7 oktober: Café Sound Garden Amsterdam met DJ Clara Vissers aka DJ Black Current
* Vrijdag 8 oktober: Maloe Melo Amsterdam met Zero Zero Zero, De Rooie Jager, GDVRDGDVR en Geishas Of Doom
* Zaterdag 9 oktober: OCCII Amsterdam met Autoblonde, SunFireSouls en @Whapshoowhap
* Zondag 10 oktober: De Harmonie Edam

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.