Popmuziek heeft zich ontwikkeld vanaf medio jaren ’60. Het is dus niet zo gek dat de laatste jaren veel geluidbepalende mensen van toen zijn komen te overlijden. Dat is onvermijdelijk, maar ook wel weer confronterend. Het maakt het vergankelijke van het leven zo duidelijk. Temeer omdat muziek eeuwigheidswaarde heeft en zeker de liedjes uit de jaren ’60 tot het canon van de popmuziek behoren. Als zangers of zangeressen van jaren ’60 en ’70 hits overlijden denk je onwillekeurig toch: Goh, die ook al?

En nu dus Barry Ryan: op 28 september is hij overleden. De naam zal de meesten van ons niet veel meer zeggen want Barry Ryan was rond 1980 al gestopt met het schrijven en opnemen van hits. Maar als early adopter van al wat met popmuziek te maken heeft:  Paul en Barry Ryan, de zingende tweeling uit Leeds.

Zeventien jaar waren ze toen ze hun eerste hits scoorden, die dankzij Radio London, Radio Caroline en Radio Luxemburg te beluisteren waren. Don’t Bring Me Your Heartaches, Have Pity On The Boy, I Love How You Love Me. Het klonk allemaal een beetje als Peter & Gordon. Maar in de Engelse muziektijdschriften, die hier mondjesmaat te koop waren, bleek dat Paul en Barry véél knapper waren dan die andere twee.

Op een gegeven moment was voor Paul de koek op, die niet opgewassen was tegen het stressvolle bestaan als popzanger. Maar Barry wilde graag doorgaan met zingen. Ze vonden een compromis: Barry bleef zingen en Paul ging zich toeleggen op het componeren van nieuwe liedjes. Een serie hits volgde. Eloise, Love Is love, Colour Of My Love, Kitsch. Allemaal nummers in een barokke stijl met een dikke orkestratie eronder.

Op een gegeven moment liep het succes terug, zodat Barry naar Duitsland uitweek om nog een derde carrière in Duitsland op te bouwen. Daar bleef hij onverminderd populair. Het heeft hem verleid tot het maken van een Duitstalig liedje: Zeit Macht Nur Vor Dem Teufel Halt. Ook bombastisch, groots, met koor. Wel iets minder theatraal dan bijvoorbeeld Eloise. Hij heeft het zich niet makkelijk gemaakt; voor een Engelsman zal de uitspraak van een woord als Zeit niet eenvoudig zijn geweest. Maar rond 1980 vond ook hij het genoeg.

Naast hun eigen elpees, zeven in getal en een verzamelaar, verschenen hun grootste hits op de diverse verzamelaars uit die periode. In 2018 verscheen er nog een CD met als titel Have Pity On The Boys (voel je de knipoog?) met werk uit hun gezamenlijke carrière.

Barry leed de laatste jaren aan een langzaam afnemende gezondheid, zoals woordvoerder, muzikale collega en vriend Cat Stevens/Yusuf Islam aan de pers meedeelde. Broer Paul was in 1992 al overleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.