De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De gast vandaag is zangeres, saxofoniste en singer-songwriter. Funk, Soul, Jazz en Blues zijn haar kinderen en naast haar twee uitstekende albums kwam er dit jaar een (ver)nieuwe(nde) single uit; PennyLeen (Krebbers) durft de platgetreden paden te verlaten.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens PennyLeen: Carleen Anderson – Woman In Me (1998)

De single Woman In Me van Carleen Anderson vind ik een van de meest ondergewaardeerde liedjes. Sterker, ik vind haar album Blessed Burden sowieso ondergewaardeerd. Of nee, nòg sterker, ik vind Carleen Anderson alleen als muzikante, zangeres, componiste al ondergewaardeerd. Zo. Het moge duidelijk zijn dat deze dame een van mijn grote heldinnen is.

Carleen verstaat wat mij betreft de kunst om goede liedjes te schrijven en deze ook nog eens op fabuleuze wijze te vertolken. Voor mij weet ze precíés de balans te raken tussen vocaal vakmanschap en overtuigende zeggingskracht. Nee, ik vind niet al haar werk even mooi of boeiend, maar voor mij is Woman In Me een van de mooiste liefdesliedjes ooit geschreven en uitgevoerd.

In dit nummer bezingt zij de liefde voor een man die onverwacht haar leven binnenkomt en haar volledig van haar stuk brengt. Ze vind het spannend, eng, raakt ervan in de war en weet niet goed wat ze met dit gevoel moet. Eigenlijk wil ze deze gevoelens niet, maar ontkennen heeft geen zin. Het gaat te diep.

Of de liefde wederzijds is, weten we na het beluisteren van dit liedje niet. Maar eigenlijk doet dat er ook niet toe. De boodschap ervan is al mooi genoeg.

Uit: Suzanne Vega

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1986 The Residents – Kaw-Liga
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1998 Carleen Anderson – Woman In Me
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Flying Horseman – Brother
2015 Yelawolf – Empty Bottles
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Blaudzun, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, Tessa Douwstra, Timo Epping, Steven Engel, Chris Fallen, Marinus de Goederen, Pascal Griffioen, Joep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, PennyLeen Krebbers, Jeroen Ligter, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Aafke Romeijn, Ollie Schmitz, Arjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Henk Westbroek en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.