Al Green is één van de grootste soulzangers allertijden en met slechts drie Top 40 hits (waarvan de eerste in 1988!) zeer ondergewaardeerd in Nederland. Alleen het prachtige Let’s Stay Together is hier blijven hangen, dat nummer haalde de Top 40 overigens niet. Hij heeft natuurlijk een buitengewoon mooie en sensuele stem die zeer geschikt is voor soulmuziek. Erg kenmerkend is zijn falsetto waarmee hij hoge noten weet te halen. Al heeft veel nummers zoals Let’s Stay Together, Tired Of Being Alone, I’m Still In Love With You, Call Me (Come Back Home) en Here I Am (Come  And Take Me) geschreven of mede geschreven, die gelden als absolute soulklassiekers en als het fundament voor de quiet storm periode die zou volgen.

In 1979 viel Al van het podium af. Het scheelde niet veel of hij had zichzelf serieus verwond. Hij zag dit als een teken van God. Hij stapte hierdoor, en vanwege persoonlijke problemen, min of meer uit de muziek om predikant te worden. Hij bracht wel gospelalbums uit. Later zou hij, met succes, terugkeren naar de soul en R&B.

Ik ga even terug naar 1977. Al, die toen reeds met maken had met malaise, had zijn samenwerking met Willie Mitchell stopgezet en besloot zijn eigen opnamestudio te bouwen om daar platen op te nemen. Hij vormde ook zijn eigen back-up band. Het eerste album was The Belle Album. Een schitterend album dat zeer goed werd ontvangen door critici. Een commercieel succes werd het niet. Loving You, geschreven door Al, Fred Jordan en Reuben Fairfax Junior, is Soul van het allerhoogste niveau. De weelderige instrumentalen (Al op de gitaar), de back-up vocalen, Al’s briljante, zijdezachte en innemende vocalen en de melodie zijn zo heerlijk. Onvoorstelbaar mooie muziek en zwaar onderschat.

Well, I’m trying to get to Heaven that way
Well, I’m trying to get to Heaven that way
Well, I’m trying to get to Heaven that way

Loving you

Keep on loving you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.