De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Tja, als. Als de mannen van Burma Shave geen treinkaartjes hadden betaald voor twee Finse meiden, waren ze waarschijnlijk nooit in Finland terechtgekomen, hadden ze Michiel Schoots van de Urban Dance Squad niet ontmoet en was hun debuutplaat nooit verschenen. Het liep gelukkig anders.

De meisjes waren in Utrecht en wilden Burma Shave zien. Dit na een tip van een andere Haagse band die in Finland had gespeeld, Prat’s The Woblem. Probleem: geen geld voor de trein. Gebeld naar Den Haag en vooruit, kaartjes betaald door BS. Gevolg: uitgenodigd voor het Down By The Laituri festival waar ook UDS speelt. Zo komen ze Schoots tegen bij de soundcheck. De rest is geschiedenis.

De band heeft vooral succes in Frankrijk nadat zij, gek genoeg, op een playlist van McDonalds terecht waren gekomen. Ook belandden ze op een verzamelaar, What’s Up?, Greatest Hits Of The Nineties, naast The Black Crowes, Red Hot Chili Peppers en Faith No More. Zanger/gitarist Remco Prins vertelt het nu nog met enige trots. Helaas bestaat Burma Shave niet meer, al vindt er onregelmatig een reünie plaats in het Haagse.

Remco zit echter niet stil. Hij doet al langere tijd de programmering voor muziek op en rond de Haagse Grote Markt en speelt in verschillende bandjes, waaronder Trio Escobar en het Haagse collectief Wishing Well, met zo’n vijftig Haagse muzikanten (leden van Hallo Venray, Burma Shave, The Suburbs, Tuesday Child, Easy Meat, Cooper en Dyzack). Leuk weetje: zijn zoons Timo (Son Mieux en Wodan Boys) en Bas (Taymir en Niko) zitten ook in de muziek. Iets anders wat we nog niet wisten is…..

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Remco Prins: Boss Capone & Patsy – Queen Of The World (2023)

Wat een ondergewaardeerde plaat is dit, Kings And Queens van Boss Capone & Patsy, featuring The Obsessions & Tommy Tornado. Het album verscheen eerder dit jaar op Aggrobeat Records. Zo tof geproduceerd en wat heeft Patsy een heerlijke stem en wat een fijn lied is Queen Of The World. Om zo authentiek te klinken in dit genre vind ik werkelijk van een grote klasse. Ze speelden dit jaar onder andere op Zwarte Cross en onlangs hadden we ze nog in de Zwarte Ruiter staan. En dan komt er hier maar zestig man op af, maar wat een niveau.

Uit: Om iets te verwijderen spreekt me natuurlijk niet echt aan, maar heb ik gekozen voor Sagen Und Denken. Zeker niet omdat ik het slecht vind maar het staat het verst van mij af qua smaak.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1974 Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 Tori Amos – Silent All These Years
1997 Brad – Lift
1998 Holly Golightly – Your Love Is Mine
1999 Jason Falkner – Holiday
2000 Joni Mitchell – Both Sides, Now
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 Reignwolf – Electric Love
2012 2:54 – You’re Early
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Agent Fresco – Dark Water
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2023 Boss Capone & Patsy – Queen Of The World

Cursief: niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Blackbird, BlaudzunJaap Boots, Breaking The Surface, Marcus BruystensJohan BuurkeCashmyraDead ElvisTessa DouwstraTimo EppingChris Fallen, Pascal Griffioen, Lenny HelsingSpecs HildebrandRuud HouwelingKarianne Hylkema, Jeroen Ligter, LavaluSkylar NavaehYorick van Norden, Remco Prins, Aafke RomeijnOllie SchmitzArjan SnijdersIlona StokerRick TreffersAd VanderveenPeter Visser en Paul Zoontjes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.