De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Zij zingt al haar hele leven, Merel Koman, de Limburgs Amsterdamse Blackbird, anders dan die van McCartney. Die deed het helaas alleen In The Dead Of Night. Wel is ook zij geïnspireerd door The Beatles, maar daarnaast ook door Sheryl Crow, Fleetwood Mac en Alanis Morrisette. Invloeden dus van de laatste vier decennia van de vorige eeuw. Vraag je het haar op de vrouw af, dan gaat haar voorkeur uit naar de seventies; de sound, de liedjes, de productie. Zo deed zij vorig jaar mee aan Strange Brew, een ode aan het popjaar 1972, tezamen met Leo Blokhuis, Ricky Koole, Michelle David en Tim Knol, waar Merel onder andere een nummer van Carly Simon zong.

Haar grootste succes is tot nog toe de prachtige bewerking van Leun op mij van Ruth Jacott: Lean on Me, met een dikke twee miljoen streams op Spotify. Maar met de Hoge School voor de Kunsten (pop en Jazz) en een conservatoriumopleiding op zak is het niet zo gek dat Blackbird ook gestaag aan haar eigen repertoire werkt. Zingen doe ik mijn hele leven al, maar liedjes schrijven is een vak. Het liefst zondert zij zich daarvoor af – thuis wachten de was en andere vervelende karweitjes – en als het even kan ergens in het buitenland. Dan ben ik op mijn creatiefst. Rode draad in haar liedjes is hoop, ook bij de zwaardere onderwerpen, want het komt altijd goed. En dat geldt voor Blackbird zelf uiteraard ook.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Blackbird: Joni Mitchell – Both Sides, Now (2000)

Both Sides Now mag niet aan deze lijst ontbreken. En dan niet het origineel dat Joni Mitchell eind jaren zestig uitbracht, maar de versie uit 2000, die ze opnam met een waanzinnig orkest onder leiding van Vince Mendoza. Deze opname won uiteindelijk een Grammy. Joni zegt zelf dat ze achteraf gezien, op die leeftijd, eigenlijk pas echt begreep waar het liedje over ging.

Ik vind dat zoiets magisch en moois. Het is een tijdloze song die naar mijn idee het meest dichtbij de kern komt van het leven en de liefde. De tekst, de thematiek, de uitvoering… Ik vind er alles mooi aan.

Uit: Flying Horseman – Brother, omdat ik iets moet kiezen. Dit is niet mijn smaak, maar ik denk wel dat het live nice is.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1974 Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 Tori Amos – Silent All These Years
1997 Brad – Lift
1998 Holly Golightly – Your Love Is Mine
1999 Jason Falkner – Holiday
2000 Joni Mitchell – Both Sides, Now
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 Reignwolf – Electric Love
2012 2:54 – You’re Early
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Agent Fresco – Dark Water
2015 Safi – Sagen Und Denken
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Blackbird, BlaudzunJaap Boots, Breaking The Surface, Marcus BruystensJohan BuurkeCashmyraDead ElvisTessa DouwstraTimo EppingChris Fallen, Pascal Griffioen, Lenny HelsingSpecs HildebrandRuud HouwelingKarianne HylkemaMariska Lie A LingJeroen Ligter, LavaluSkylar NavaehYorick van NordenAafke RomeijnOllie SchmitzArjan SnijdersIlona StokerRick TreffersAd VanderveenPeter Visser en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.