Het is zomer en dat is festivaltijd. Ik weet het, festivals beloop je vanaf Eurosonic in januari tot en met Left of the Dial in oktober en misschien mis ik daarna nog een festival. Niettemin: in de zomer is het een komen en gaan. Grote festivals, kleine, op drafbanen, in dierenparken, onder achtbanen, noem maar op.

Dat brengt mij terug naar 2014. Babyshambles stond op het affiche van Best Kept Secret. De band van Pete Doherty, nadat zijn maatje Carl Barat en hij zo’n hekel aan elkaar hadden dat ze bij The Libertines niet meer in één microfoon wilden brullen. The Libertines was altijd een beetje aan mij voorbij gegaan. Net te rammelend om me echt weg te blazen. Verder was Doherty natuurlijk bekend als de zwerver naast Kate Moss, van de tragische filmpjes met Amy Winehouse en de kilo’s drugs en liters drank die hij niet had laten lopen. Genoeg redenen om hem te negeren maar er is één hele goede reden om van de man te houden. En die reden is Delivery.

Is dat nou You Really Got Me van The Kinks? Nee dus, maar Doherty heeft geen enkele moeite gedaan om zijn inspiratiebronnen te verdekken. Het vervolg is niet minder dan briljant, de melodielijn, het venijn in de gitaar, het klatergoud in het refrein. Eén van de allerbeste liedjes van de laatste twintig jaar komt van Babyshambles. En in de bijhorende video zag hij er ook nog eens relatief fris uit ook nog. Alle reden om uit te kijken naar het optreden op BKS Festival (Delivery als eerst).

Amai, wat matig was dat. Ik heb nog even gekeken of mijn geheugen het misschien erger maakte dan het was, maar nee. Doherty zelf zag opgeblazen, grauw. Meestal naast de microfoon zingend. Meestal naast de noot zingend. Vals. Volkomen ongeïnspireerd. Wat een gigantische aanfluiting. Het was helemaal, helemaal niets. Bij nader inzien, het was wel wat. Het was boosmakend, boe-roepend. De manier waarop Doherty Delivery de nek omdraaide, verdiende nog geen wegwerpgebaar.

Het heeft mijn liefde voor het liedje niet vernield. Maar soms, als ik Delivery op de radio of Spotify voorbij hoor komen, dan huilt mijn hart wel een klein beetje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.