Supergroepen. Meestal worden ze groots onthaald en iedereen heeft er meteen aandacht voor. Denk aan Audioslave, aan Electronic, aan Velvet Revolver of aan The Last Shadow Puppets. Some zijn er supergroepen die wel wat aandacht krijgen, maar best ondergewaardeerd blijven, zoals bijvoorbeeld Lorrainville. En sommige supergroepen die zetten hun muziek gewoon online en besteden er niet te veel aandacht aan. Ja, in “de scene” werd het een dingetje, maar daar buiten kent waarschijnlijk niemand het. Ik stel u graag voor aan Kapuzenpulli.

Het begon als een geplande studiosessie tussen de Belgische producer Hypnoskull (Patrick Stevens) en Zwolse grootmeester Kubus (Bart van de Werken). De eerste heeft een flinke bekendheid in de industrial techno en noise wereld. Het is een artiest van wie ik verschillende fijne releases thuis heb liggen en die een vaste gast was op het podium van Maschinenfest. Met name in de bunkers van Aachen was dat altijd wel leuk. De tweede behoeft hoop ik geen introductie: Hij is 1 van de belangrijkste beatmakers voor de Nederlandse hiphop en heeft onder andere veel gedaan met Rico en Sticks (solo en samen).

Maar heel serieus werd de studiosessie niet. En als er dan ook nog eens andere mensen de studio binnen komen vallen zoals Thom met een H en, ik noemde em net al even, Rico (van Opgezwolle, Rico en Sticks en het magistrale album met A.R.T. Irie), dan loopt het vooral erg uit de hand. Er is veel lol, en dat merk je dan ook in de resulterende EP die nergens te streamen is, behalve op Bandcamp.

De enige echte bekendheid die het project kreeg was toen Rico & Sticks voor hun Izm album (geproduceerd door, jawel, Kubus) de beats pakten van Wir Sind Hier Nicht en daar We Zijn Hier Niet van maakten. De euforie die ik voelde bij de eerste klanken van We Zijn Hier Niet is niet te omschrijven. Wat een track!

Wir Sind Hier Nicht is een te makkelijke keus wat dat betreft om over te schrijven, dus ik wil mijn focus even leggen op Gehen Ist Stehen. Want zoals je misschien wel gemerkt hebt, Duits is de voertaal. Hoewel het Duits niet altijd even serieus wordt genomen in de teksten. Hop, wat Nederlandse woorden tussendoor, geintje erbij, moet kunnen. Het was niet heel serieus meer, dat is duidelijk. En toch klinkt het strak, zijn de beats van Kubus op z’n Kubus-best, en is het een verdomd lekker nummer.

Mja, misschien dat ik nu eigenlijk gewoon ieder nummer op de EP omschrijf. Dus check Stehen Ist Gehen, maar als je bezig bent, pak meteen de rest van de EP ook even mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.