De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn. Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Danique van Kesteren vormt samen met haar levenspartner Bart van Dalen het kamerpop duo Donna Blue. Uit de bio: Ze creëren chique tweetalige (Engels/Frans) jaren-60 pop met een psychedelische waas en een vleug dromerige kamermuziek-noir-romantiek. Je hoort de invloeden van Nancy Sinatra & Lee Hazlewood, Serge Gainsbourg en Julee Cruise, alsook van filmcomponisten zoals Ennio Morricone, Piero Piccioni en John Barry. Het geluid van Donna Blue leidt naar de vervlogen wereld van dichters, dromers, de mistige Côte d’Azur en oude spionagefilms uit de jaren 60. Alsof je uit een tijdcapsule bent gestapt.

Met Sunset Blvd, verschenen in 2017, trok Donna Blue meteen de aandacht van niemand minder dan Elton John. Hij draaide het in zijn radioprogramma Rocket Hour:This is a new song of Donna Blue and it’s really interesting. Inmiddels hebben zij twee albums uitgebracht. Na Dark Roses (2022) verscheen vorige maand Into the Realm of Love, voorafgegaan door de heerlijke single Aphrodite, veelvuldig gedraaid op Pinguin Radio. In mei doen zij een bescheiden clubtour.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Danique van Kesteren: Margo Guryan – Love

Ik kies Margo Guryan met Love. Dit nummer is het laatste nummer van Margo Guryan’s album ‘Take A Picture’ uit 1968. Laatste nummers op albums zijn bijna altijd onderbelicht, terwijl ze vaak wel heel mooi en spannend zijn. Dit nummer begint dan ook met een lange spacey intro voordat het over gaat in een classic sixties dreamy psych popsong. Ik vind het heel cool dat dit nummer zo gek opbouwt en van obscuur avant garde jazzy naar psych pop gaat, het is heel mooi en opzwepend. Ik vind de lyrics ook goed, en ik denk niet dat veel mensen het al kennen. Margo was een jazz songwriter die in haar carrière switchte naar popmuziek toen ze The Beach Boys voor het eerst hoorde, daar doet haar muziek ook wel aan denken qua zangmelodieën. Haar album ’27 demos’ is overigens ook een tip.

Ik verwijder Shantel – Disko Partizani, ik kan het niet goed onderbouwen, ik kan dit lied gewoon echt niet beluisteren, het is het tegenovergestelde van wat ik fijn, mooi en goed vind aan muziek.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1968 Margo Guryan – Love
1974 Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 Tori Amos – Silent All These Years
1998 Holly Golightly – Your Love Is Mine
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Amanda Kravat – Green (You Can’t Touch Me)
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2006 IAMX – S.H.E.
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 Reignwolf – Electric Love
2012 2:54 – You’re Early
2015 Agent Fresco – Dark Water
2015 Chie Oyado – I’ll Be Your Lover Too
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2018 The Wood Brothers – Happiness Jones
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2023 Boss Capone & Patsy – Queen Of The World

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van BazzBlaudzunJaap BootsRonny BorgsteedeBreaking The SurfaceMarcus BruystensJohan BuurkeCashmyraDead ElvisTessa DouwstraChris FallenPascal GriffioenLenny HelsingSpecs HildebrandRuud HouwelingKarianne HylkemaLavaluSkylar NavaehYorick van NordenRemco PrinsHugo RemmeltAafke RomeijnOllie SchmitzArjan SnijdersIlona StokerRick TreffersAd VanderveenPeter Visser, Rob Wijtman en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.