De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn. Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Sinds begin februari presenteert Ronny Borgsteede het Snobuur op Pinguin Radio. Hij was al een aantal jaren verbonden aan de uitzendingen van de Snob 2000, maar Ronny was blij verrast om de opengevallen plek op vrijdagavond in te mogen vullen. Een eer.

Ronny maakt al langere tijd radio. Als tiener begonnen (reikwijdte familie en de buren), vervolgens de ziekenomroep en in het begin van zijn 20’s actief bij de lokale omroep. Vraag hem niet waarom radio maken zo is, maar hij wordt gewoon helemaal blij wanneer hij een mengpaneel, koptelefoon en microfoon ziet; met mooi weer liever muziek draaien op zijn kamer dan naar buiten.

Ronny: mijn liefde voor radio begon in de tijd van de piraten. De lol die je hoorde vanuit de studio, de spanning van het illegale wat maakte dat je voelde dat je er als luisteraar onderdeel van was en de fantastische Phone In zijn de ingrediënten die het radio maken tot op de dag van vandaag mooi maken.

Muzikaal is hij vooral gevormd door programma’s van Rob Stenders en Luc Janssen (VPRO). Wat hij graag met het Snobuur wil, is eigenlijk wat hij al jaren doet in zijn programma’s: luisteren en praten over muziek die vaak niet de aandacht krijgt die zij verdient.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Ronny Borgsteede: Chie Oyado – I’ll Be Your Lover, Too (2015)

Ik kwam met haar in aanraking door mijn muziekvriend Jeroen Streefland waar ik al meer dan tien jaar radioprogramma’s mee maak. We delen wekelijks samen met David Klein en Eric Streefland en diverse andere muziekliefhebbers tijdens die programma’s onze muzikale ontdekkingen. Tijdens het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in 2015 trokken we muzikaal ten strijde rond de mogelijke tegenstanders van onze leeuwinnen. Japan was er daar een van. Jeroen deelde zijn muzikale ontdekking van I’ll Be Your Lover, Too en mijn liefde voor dit liedje was direct geboren.

De prachtige heldere pianoklanken en het indringende stemgeluid van Chie zijn voor mij een combinatie formidable. Ondanks dat ik groot liefhebber ben van Van Morrison moet ik erkennen dat zijn I’ll Be Your Lover, Too nooit echt mijn liefde heeft gehad. De versie van Chie zal daar ook wel schuldig aan zijn. Het nummer is behalve in hard copy bijna nergens te vinden. Geen YouTube of Spotify, alleen SoundCloud deelt het op de digitale kanalen. Dat maakt dit nummer voor mij meer dan ondergewaardeerd. En je kunt je afvragen of een cover wel de titel van ondergewaardeerd verdient, ik denk van wel, zeker als een artiest het zo eigen maakt. De overige covers van Chie zijn voor mij minder van waarde. Maar heb ik dat mis? Laat het me weten.

En oh ja, er moet er nog een uit de O30. Voor mij was dat vrij simpel; Both Sides Now van Joni Mitchell. De reden? Als er een nummer in de O30 staat die bij mij onder the high rotation valt is het dit nummer wel. Zo vaak gedraaid dat ondergewaardeerd voor mij niet meer aan de orde is. Voor mij valt dit onder zwaar gewaardeerd.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1974 Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 Tori Amos – Silent All These Years
1998 Holly Golightly – Your Love Is Mine
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Amanda Kravat – Green (You Can’t Touch Me)
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 Reignwolf – Electric Love
2012 2:54 – You’re Early
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Agent Fresco – Dark Water
2015 Chie Oyado – I’ll Be Your Lover Too
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2023 Boss Capone & Patsy – Queen Of The World

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, BlaudzunJaap Boots, Ronny Borgsteede, Breaking The SurfaceMarcus BruystensJohan BuurkeCashmyraDead ElvisTessa DouwstraChris FallenPascal GriffioenLenny HelsingSpecs HildebrandRuud HouwelingKarianne HylkemaJeroen LigterLavaluSkylar NavaehYorick van NordenRemco Prins, Hugo RemmeltAafke RomeijnOllie SchmitzArjan SnijdersIlona StokerRick TreffersAd VanderveenPeter Visser en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.