De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn. Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Drummer/componist Rob Wijtman speelt en speelde onder andere met Fay Lovsky, Guus Meeuwis, JW Roy, Ruud Houweling en Roel Spanjers. Ook bepaalde hij het ritme bij de musical Cats.

Sinds 2003 is Rob actief met Ocobar. Met dit collectief maakte hij diverse albums, film- en reclamemuziek alsook muziek voor documentaires. Zij tourden met Freek de Jonge, Frank Lammers, Wilfried de Jong, Ricky Koole en Leo Blokhuis. Ook was Ocobar zeven jaar lang de huisband van het tv-programma Holland Sport.

Rob tourt op het moment met Ocobar door de theaters in Nederland met een ode aan Eric Clapton. In Forever Clapton vieren ze de muzikale hoogtepunten uit het bewogen leven van deze gitaarheld, die volgend jaar tachtig wordt. Zie het als een vroeg verjaardagscadeau. Op hun site vind je de tourdates.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Rob Wijtman: The Wood Brothers – Happiness Jones (2018)

De aanleiding voor de keuze van deze song is mijn dochter. Telkens als ik dit nummer draaide sprong zij (na het zien van bijbehorende clip) wild dansend de kamer rond. Ik werd en word daar happy van!
Ik heb het over het nummer Happiness Jones van The Wood Brothers. De Wood Brothers verdienen sowieso meer aandacht in Nederland. Ik heb ze twee keer live gezien. Ze spelen geweldig. De muziek van The Wood Brothers is doordrenkt met Amerikaanse muziekgeschiedenis. Ik ben fan van drummer Jano Rix en ik hou van het geluid van een trio (gitaar, bas,drums).

Bassist Chris Wood doet op het podium af een toe vol overgave een dansje met de (contra)bas in zijn hand. In Amerika heb ik in clubs/bars vaak mensen zien dansen. Deed me qua stijl en schaamteloosheid telkens weer denken aan Chris Wood. Paartjes maar ook vaak mensen alleen, gebruikmakend van de volledige dansvloer. Geïmproviseerde dans. Het lijkt daar heel normaal. In Nederland blijft het (als er al gedanst wordt) toch een beetje bij heen en weer hupsen. Chris neemt die Amerikaanse vrije dans mee naar Europa en geeft ‘m dus ook weer door aan bijvoorbeeld mijn dochter.

Happiness Jones, een song met een mooie boodschap, maar ook heel belangrijk qua dansinjectie. Check de clip met de dansende Chris Wood. Ik moet dansen, we moeten dansen, heel de wereld moet dansen!!!

Er moet er helaas ook een sneuvelen. Moeilijk, maar dit is mijn keuze: Automatic Sam-Sonic Whip.

Foto The Wood Brothers: Abby Gillardi

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1974 Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 Tori Amos – Silent All These Years
1998 Holly Golightly – Your Love Is Mine
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Amanda Kravat – Green (You Can’t Touch Me)
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 Reignwolf – Electric Love
2012 2:54 – You’re Early
2015 Agent Fresco – Dark Water
2015 Chie Oyado – I’ll Be Your Lover Too
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2018 The Wood Brothers – Happiness Jones
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2023 Boss Capone & Patsy – Queen Of The World

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van BazzBlaudzunJaap BootsRonny BorgsteedeBreaking The SurfaceMarcus BruystensJohan BuurkeCashmyraDead ElvisTessa DouwstraChris FallenPascal GriffioenLenny HelsingSpecs HildebrandRuud HouwelingKarianne Hylkema, LavaluSkylar NavaehYorick van NordenRemco PrinsHugo RemmeltAafke RomeijnOllie SchmitzArjan SnijdersIlona StokerRick TreffersAd VanderveenPeter Visser, Rob Wijtman en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.