Muziekliefhebbers willen graag het verhaal achter een nummer kennen. Wat was de inspiratie om het nummer te schrijven, hoe vertaalt zich dat in de tekst en wat is de relatie met de titel? Interessante vragen die een nummer verdieping en glans geven. Maar wat is het verhaal achter een bandnaam? Kunnen daarover niet dezelfde vragen worden gesteld? In deze blog probeer ik dat te ontrafelen en te koppelen aan een ondergewaardeerd liedje. Mijn naam is David Klein en ik ga op zoek naar het verhaal achter briljante bandnamen. Met deze keer: A Place to Bury Strangers.

Vrij vertaald: een plek om vreemden te begraven. Het zou zomaar de titel kunnen zijn van een goede crime serie op een willekeurige streamingdienst. Die bestonden echter nog niet toen in 2002 twee jongens uit New York een band oprichtten. Zij maakten een combinatie van noiserock en shoegaze en noemden zich de luidste band van New York. Drummer Justin Avery die zich later bij de band voegde, verzon de naam en zijn inspiratie was de schrijver Edward Alexander (Aleister) Crowley. Deze excentrieke Brit, geboren in 1875, was naast schrijver ook bergbeklimmer, yogabeoefenaar en dichter. In die laatste rol schreef hij in 1898 het filosofische gedicht: ‘Aceldama, a place to bury strangers in’.

De naam Aceldama of akeldama verwijst naar een Bijbelse plaats en betekend ‘bloedveld’. Het is het veld dat is gekocht met geld dat Judas had gekregen voor het verraad van Jezus. Toen Judas berouw kreeg, gaf hij zijn bloedgeld namelijk terug aan de overpriesters. Hierna hing hij zich op en zaten de overpriesters met het geld in hun maag. Bloedgeld mag namelijk niet in de offerkist van een tempel worden gestort. Daarom besloten ze het land van een pottenbakker te kopen en dit te gebruiken als begraafplaats voor vreemdelingen. Deze vreemdelingen waren niet-joodse bezoekers van Jeruzalem, heidenen die als onrein werden gezien. Op die manier ontstond er door onrein geld een onreine plaats voor onreine mensen. Oftewel a place to bury strangers.

Tot zover een stukje Bijbelse historie en duiding, want de huidige bandleden realiseren zich dit waarschijnlijk niet eens. In een interview met It’s Psychedelic Baby Magazine in november 2019 zegt zanger, drummer en gitarist Oliver Ackermann dat Acaldama letterlijk a place to bury strangers betekent. Zoals hierboven beschreven blijkt dit iets gecompliceerder en ingenieuzer te zijn. Maar maakt dat uit? De naamgever van de band en groot fan van Aleister Crowley, Justin Avery, heeft slechts drie jaar in de band gezeten. Is het dan nog belangrijk hoe de naam is ontstaan? Ik denk het niet want de historiek waarmee de bandnaam is doorleeft, komt in hun nummers totaal niet terug.

In de Snob 2000 heeft in alle jaren slechts één nummer van de band gestaan: I Lived My Life to Stand in the Shadow of You uit 2009. Het afgelopen jaar terug te vinden op nummer 1969. Dit nummer is de afsluiting van hun tweede album (Exploding Head) en is snoeihard. In eerste instantie is er nog een lijn te ontdekken, maar al snel gaan alle remmen los. Een epische afsluiting van het album met een ongekende opbouw naar een enorme climax. Je moet het nummer een aantal keer luisteren en dan snap je waarom het een ondergewaardeerd liedje is. Het neemt je op een vrij hysterische manier mee en weet ergens een snaar te raken. Ik denk die van de basgitaar want die wordt goed gebruikt in dit nummer.

A Place to Bury Strangers heeft wat mij betreft een briljante bandnaam. Een connectie met de namen van de albums of nummers is er niet, maar de muziek kan er wel mee worden geassocieerd. Zeker als ik denk aan Aceldama…het bloedveld…

25 april speelt A Place to Bury Strangers in de IJzergieterij in Maastricht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.