De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Begin juni werden we na een lange stilte verblijd door Sally H., de heerlijke nieuwe single van Alamo Race Track. Sally klinkt als een buurmeisje dat je kent van Penny Lane en deed meteen verlangen naar meer. Dat meer kwam op 6 oktober, dankzij de release van Greetings From Tear Valley And The Diamond Ae, het vijfde album van het Amsterdamse ART in alweer twintig jaar tijd.

Opnieuw een prachtplaat met opnieuw heel eigenzinnige muziek die moeilijk in een vakje is te passen. Het is één grote doos van Pandora, waar de ene na de andere verrassing uitkomt en waarvan je meteen weet dat er geen één ooit in terug zal stoppen. Luister bijvoorbeeld eens naar de licht opgewonden, drentelende hook en de atypische, bijna parlando-achtige zang van Fight.

Vanwege de beperkingen van de grote stad gedurende de corona-lockdown, keerde frontman Ralph Mulder terug naar zijn geboortegrond in Oost-Groningen. Ook kon hij zo zijn zieke en stervende vader bijstaan. Alle herinneringen die in die intensieve periode van afscheid nemen op popten, inspireerden hem tot de liedjes voor het nieuwe album. In datzelfde Oost-Groningen, in Ter Wupping, dicht tegen de Duitse grens, werden later alle tracks opgenomen op de boerderij van Ralphs broer Michel.

Kort voor de start van de tour, om Greetings From Tear Valley And The Diamond Ae te promoten, vond Ralph nog even tijd om, zeker wat hemzelf betreft, een zeer ondergewaardeerd liedje met ons te delen.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Ralph Mulder (Alamo Race Track): Fairport Convention – Matty Groves (1969)

Dit nummer heb ik eigenlijk nog maar een paar jaar geleden voor het eerst gehoord. Ik was op vakantie in Frankrijk met een paar vrienden en tijdens het avondeten zette een van hen de plaat Liege & Lief  van Fairport Convention op. Ik was meteen vanaf het eerste nummer verkocht. De prachtige zang van Sandy Denny, het smaakvolle gitaarspel van Richard Thompson en de klank van de plaat spreekt mij enorm aan.

Uiteindelijk komt het erop neer dat ik het al die jaren ondergewaardeerd heb. Ik was altijd in de veronderstelling dat het te traditionele Folk zou zijn met alleen maar nummers over kabouters en trollen en ik nam nooit echt de moeite om het eens goed te gaan beluisteren. Hoewel er veel invloeden van traditionele Britse folkmuziek in zitten, zit hier ook een juiste hoeveelheid rock in. Ze werden in het begin geloof ik ook de Britse Jefferson Airplane genoemd.

Het nummer Matty Groves is wat mij betreft het perfecte Folkrocklied. Ik geloof dat de tekst van oorsprong een traditioneel verhaal of ballade uit Noord Engeland uit de 17de eeuw is. Het nummer gaat over overspel en moord. De combinatie van het traditionele verhaal en het bezwerende folkrockgeluid past op de een of andere manier heel goed bij elkaar.

Uit: ik haal Lift van Brad eruit. Lastig om iets eruit te halen, maar dit nummer sprak mij het minste aan.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Fairport Convention – Matty Groves
1974 Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 Tori Amos – Silent All These Years
1998 Holly Golightly – Your Love Is Mine
1999 Jason Falkner – Holiday
2000 Joni Mitchell – Both Sides, Now
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 Reignwolf – Electric Love
2012 2:54 – You’re Early
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Agent Fresco – Dark Water
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2023 Boss Capone & Patsy – Queen Of The World

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Blackbird, BlaudzunJaap Boots, Breaking The Surface, Marcus BruystensJohan BuurkeCashmyraDead ElvisTessa Douwstra, Chris Fallen, Pascal Griffioen, Lenny HelsingSpecs HildebrandRuud HouwelingKarianne Hylkema, Jeroen Ligter, Lavalu, Ralph Mulder, Skylar NavaehYorick van Norden, Remco Prins, Aafke RomeijnOllie SchmitzArjan SnijdersIlona StokerRick TreffersAd VanderveenPeter Visser en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.