De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.
Skylar Nevaeh droomde er altijd al van om te zingen. Toen het niet lukte om een band te starten begon zij op de computer haar eigen liedjes in elkaar te zetten. Alles volledig elektronisch. Tijdens dat creatieve proces ontdekt zij telkens weer iets nieuws. Skylar is volledig zelfvoorzienend: zij maakt weliswaar gebruik van samples, maar maakt haar eigen loops en schrijft, arrangeert, mixt en mastert al haar songs zelf. Zo ook haar video’s en cover art. De laatste tijd heeft ze vooral gebruikt om aan haar zang te werken en verhalende teksten te schrijven, die gaan over zelfontwikkeling, dromen en liefde.
Haar eerste, nogal experimentele album heet No More Violins en was nog volledig instrumentaal. Als je goed luistert kun je horen dat zij nog wat zoekende was. Een queeste naar dat eigen geluid. En zij vónd dat geluid, die gewenste sound. Luister maar naar Pretty Saxy, waar we voor het eerst van haar stem kunnen genieten en waar zij ook samples met vocal-effecten gebruikt. Zoals Skylar zegt: voor de kers op de taart. Haar inspiratie haalt zij uit pop, jazz, R&B en lo-fi muziek. Favoriete artiesten zijn onder andere Tinashe, Selena Gomez en Solange. Dat alles hoor je terug in haar nieuwste lied Amy.
Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Skylar Nevaeh: A/T/O/S – Strong Thing (2017)
De afgelopen tijd heb ik veel Indie-muzikanten leren kennen. Het is leuk om te horen wat voor muziek deze onafhankelijke artiesten maken en genres te ontdekken waar ik eerst niet veel naar luisterde. Op Twitter zit ik bijvoorbeeld in een groepchat met een aantal artiesten die rockmuziek maken of muziek waarbij de gitaar de belangrijkste rol speelt in het nummer. Ik vind dat zij ontzettende goede muziek maken en heb het gevoel dat zij zeker nog bekender gaan worden, bijvoorbeeld Postindustrial Poets, BaYat, Ann Badere-Santos, Byron Smith, The Vernons Future, The Godzilla Attacks, Tokyo Kamikaze Blues Band en nog veel meer. Daarnaast heb ik nog een aantal muzikanten ontmoet, waarvan ik het super vind om naar hun nummers te luisteren, zoals: Sophie Dorsten, Abby K, Dizzy Panda en Padre Tóxico. Zoveel getalenteerde artiesten, dat ik nog een hele pagina vol kan schrijven. Deze artiesten verdienen allemaal meer spotlight. Ja, nu helaas nog ondergewaardeerd, kun je zeggen.
Het meest Ondergewaardeerde liedje was een moeilijke keuze. Ik heb mijn hele muziekbibliotheek afgezocht. Uiteindelijk heb ik voor A/T/O/S’ Strong Thing gekozen. Ik hoorde voor het eerst van A/T/O/S toen er een remixcompetitie op Metapop gaande was voor hun nummer A Taste Of Struggle. Meteen vond ik hun sound heel gaaf. De zangeres zingt met een mooie, gevoelige stem. De muziek is erg atmosferisch, emotioneel en ambient. Vervolgens ben ik naar meer nummers van hen gaan luisteren en zo kwam ik Strong Thing tegen. Wat ik er mooi aan vind is dat het zowel emotioneel als sterk overkomt. De elektronische pad die is gebruikt, blendt heel mooi samen met de stem van de zangeres. Ook de video is prachtig, heel minimalistisch maar met een elegant effect. De duisternis en glittereffecten ondersteunen het krachtige en atmosferische effect van het nummer. A/T/O/S is een interessant, artistiek en uniek duo. Hun Strong Thing verdient van mij zeker meer spotlight.
Eruit? Dan kies ik voor Searching van Frankie Miller. Vergeleken met de andere nummers sprak deze mij het minste aan. Maar ook dit was een lastige keuze!
Cursief = niet op Spotify
De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus Bruystens, Johan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, DJ Ratz, Tessa Douwstra, Marinus de Goederen, Joep Gudde, Lenny Helsing, Specs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Nanne van der Linden, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Alex Nieuwland, Frank van Praag, Aafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Martje Schoemaker, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Rick Treffers, Ad Vanderveen, Peter Visser en Rob Vunderink.
Foto: Tim Lebacq