Het is elke keer weer smullen als er op deze site een nieuwe blog in het kader van de Ondergewaardeerde 30 kan worden gelezen. Muzikanten en DJ’s schrijven over een favoriet ondergewaardeerd nummer. Er zitten pareltjes tussen. Ik herlees bijvoorbeeld nog regelmatig de bijdrage van Jaap Boots; ook al ben ik niet in alles met hem eens, het is alles behalve BOOOORING leesvoer. Regelmatig check ik ook de playlist van de Ondergewaardeerde 30. Het is een prachtige, langzaam evoluerende, lijst. Elke keer vertrekt een nummer en komt er een nummer bij. Je hebt genoeg tijd om de nummers echt goed te leren kennen, zonder dat de lijst dreigt te gaan vervelen.

Een van mijn favoriete nummers van deze lijst is The Kiss van Judee Sill. Ik weet het nog heel goed toen de blog over dit nummer op de site verscheen. Volgens mij sloeg mijn hart een beetje over toen ik in de gaten had dat niemand minder dan Ton Scherpenzeel, van Kayak, een meer dan prachtige bijdrage had geschreven. Uiteraard was ik behoorlijk geïnteresseerd in zijn keuze. Judee Sill kende ik vaag. Volgens mij was haar Jesus Was A Cross Maker wel eens bij mij voorbij gekomen, en wist ik ergens iets van het feit dat haar leven tragisch was verlopen. The Kiss was me echter onbekend. Het nummer maakte echter direct na de eerste beluistering een onuitwisbare indruk. Deze kleine symfonie bouwt bruggen, was mijn conclusie, tussen verschillende generaties muziekliefhebbers en tussen genres. Het vertelt je meer dan de woorden en de klanken van het nummer je laten horen.

Het kleine oeuvre van Sill dicht ik inmiddels grote waarde toe. Ik ben niet de enige. Mede-blogger Marcel Klein herkent grootmeesters en was al langer bewonderaar. Hij heeft twee keer geschreven over haar, hier en hier. In de tot nu toe verschenen blogs is er aandacht voor de tragiek, haar getroebleerde jeugd en de eenzame en vroege dood in 1979. Het is onderdeel van haar verhaal en geeft extra gewicht aan haar liedjes. Desalniettemin is dat geen voorwaarde voor bewondering. Judee Sill maakt alleen al vanwege haar muziek en haar talent erg veel indruk. The Kiss blijf je hoe dan ook nog lang voelen.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.