‘De Nieuwe Ster’ kopte ik boven mijn bijdrage voor de Kleurenbattle uit oktober 2017. Die nieuwe ster zou Thomas Azier worden, had ik bedacht. Voor de Kleurenbattle was Azier dubbel raak: op zijn prachtplaat Rouge staat Gold. Daarnaast kon ik verwijzen naar zijn geweldige optreden tijdens het Best Kept Secret festival. Mijn omschrijving van Azier en zijn muziek is, vind ik, nog steeds accuraat: Best Kept Secret heeft het lef om Azier op een behoorlijk prominente plek van het affiche van 2017 te plaatsen: afsluiter van stage 2 op zaterdag. De tent is behoorlijk gevuld, maar niet tot de nok. Velen zoeken alvast een goed plekje bij stage 1 waar Arcade Fire de zaterdag zal afsluiten. Weten zij veel: zij missen het mooiste optreden van de dag. Want Thomas Azier geeft een ongehoord goed optreden. Met flair. Met fraaie liedjes. Een goede volle stem. Tikkie gay. Refererend aan de jaren ’80 van Depeche Mode en Human League. Niettemin ontzettend eigen en ontzettend van nu.

De weg naar de definitieve doorbraak lag wat mij betreft open. Niet alleen een doorbraak in Nederland, maar in heel Europa. Zijn muziek was daarvoor ruimschoots goed genoeg, zijn presentatie charismatisch. Zo ver is het niet gekomen. En dat is Azier te prijzen. In 2018 kwam Stray uit, in 2020 Love, Disorderly. Vooral Love, Disorderly is compromisloos. Azier houdt zich niet meer aan songstructuren, doet geen enkele poging om het publiek te behagen. Te vleien. Hier staat een zelfverzekerde man die puur op basis van zijn eigen voorwaarden muziek maakt. Vind je het niet ok: jouw verlies. Dat lijkt hij te denken. Voor diegene die zich er voor open wil stellen, is daarentegen in zijn muziek heel veel te ontdekken.

Thomas Azier…een nieuwe ster: zo ver is het niet gekomen. Nog niet, wellicht. Voor wie Azier nog moet ontdekken, is Rouge een heerlijke instapplaat en Gold een onvermijdelijke zaalvuller. En voor wie zijn best doet, is Thomas Azier één van de meest interessante zangers van Europa van de afgelopen tien jaar.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.