Het leukste aan schrijven voor Ondergewaardeerde Liedjes is dat je een podium hebt om je eigen favoriete liedjes onder de aandacht te brengen, maar dat je óók kunt genieten van mede-bloggers die op het podium staan, en jou een nieuw pareltje laten ontdekken.

Zo goed en zo kwaad als het kon heb ik geprobeerd om in de loop der jaren al mijn bijdrages aan de blog te verzamelen in de playlist Ondergewaardeerde Liedjes (by Freek). Altijd een fijne om op te zetten en (niet geheel gespeend van enig snobistisch narcisme) te denken; Goh, ik heb eigenlijk best een goede muzieksmaak.

Minstens net zo dankbaar ben ik dus voor al het moois dat dankzij deze blog tot mij is gekomen. Het zijn er haast te veel om op te noemen, maar ik wil er een paar uitlichten:
– Jenny Wren van Paul McCartney, uit de Paul McCartney-battle uit 2015 (ingebracht door Roel Kramer). Sindsdien niet meer weg te slaan uit mijn stemlijst voor de Snob 2000.
This Blue World van Elbow, in 2017 onder de aandacht gebracht door Danny den Boef. Mijn haat-liefde-verhouding met de band sloeg hierdoor langzaam maar zeker uit richting liefde.
– Lola van Warm Soda, dat sinds de 2013-battle – dankzij Martijn Vet – een vast plekje heeft in mijn Sporten-playlist.
– René Albers zorgde er in 2015 voor dat No Dejes Que van Jaguares bij mijn lijstje van favoriete Spaanstalige liedjes staat.
– Mijn grote held Henk Koorn (van Hallo Venray) bracht eind 2020 via Snob Radio het prachtige First Love Never Die van Soko onder de aandacht. Onweerstaanbaar!
– In diezelfde maand hoorde ik voor het eerst Full Of Fire van The Knife, dankzij de Snobcast die ik opnam met Alex van der Meer. Meteen verkocht!
– Dankzij de Ondergewaardeerde Playlist over David Bowie leerde ik Always Crashing in the Same Car kennen. Waarom dit geen hit werd en Tonight wel: nooit begrepen.
En zo vergeet ik er vast nog tientallen.

Maar hét ondergewaardeerde liedje aller tijden, wat mij betreft, is Mia van Gorky/Gorki. In mijn herinnering ging er een klein schokgolfje door gelederen van Ondergewaardeerde Liedjes toen Roland Kroes dit liedje in 2013 inbracht in de België Battle. Waarom kenden wij dit niet? Hoe kon dit op één hebben gestaan in de Tijdloze van Studio Brussel, terwijl het in Nederland nooit werd gedraaid?

Niet veel later, in 2014, overleed Luc de Vos, de zanger van de band. We hebben overwogen om de platenmaatschappij over te halen om Mia alsnog op single uit te brengen in Nederland. Maar gelukkig was er al een soort eerherstel geweest en is het liedje in elk geval verkiesbaar in de Top 2000. Radio 2 wijdde in 2016 zelfs een item aan het ‘Imagine van België‘. Toch zou iets meer waardering, in de vorm van een hoge notering in de Top 2000, meer dan terecht zijn. Of, misschien nog wel beter: we maken Mia gewoon weer verkiesbaar in de Snob 2000, waar het in 2014 nog op plek 16 kwam.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

3 comments

 1. Te veel van deze zgn. ondergewaardeerde liedjes zijn bijna overal wel gewaardeerd. Op deze manier wordt zo’n lijst weer een andere top-zoveel.
  Ik zou wel geïnteresseerd zijn in een lijst van echt ondergewaardeerde liedjes.
  H.Groet, Hans de Waal

  1. Toen Mia in 2012 bij OL onder de aandacht gebracht werd was het een onbekende plaat in Nederland. De Snob 2000 notering wekte uiteindelijk de interesse van de Top 2000 en nu is het inderdaad gelukkig bekender geworden. Desalniettemin is plekje 1589 in 2020 (gezakt van 1393) niet overweldigend goed, dus vanuit dat oogpunt is het toch nog steeds (en ook in de ogen van de blogger) ondergewaardeerd.
   Een lijst van echt ondergewaardeerde liedjes is natuurlijk de Snob 2000, of luister elke week naar het Snobuur waar de mooiste onbekende liedjes gedraaid worden, die allen in de keuzelijst terug te vinden zullen zijn.

 2. Mia gaat over iemand die niet geslaagd was voor het hoger onderwijs, nog bij zijn moeder woonde (Luc Devos zijn moeder heette trouwens Irma) en midden de jaren ’80 (crisisjaren) nog bij zijn moeder woonde. Hij voelde zich een sukkel, had geen werk, had geen lief. Luc Devos heeft op die manier tot zijn 28e bij zijn moeder gewoond. Mia vond hij een betere naam voor de song dan Irma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.