In a galaxy far, far away……ik zie nog de openingtekst in beeld lopen toen ik in 1977 vol verwachting naar deze film ging kijken. Het SF-virus had mij al lang in haar greep door de boeken van Asimov, de televisieserie Star Trek en films zoals 2001: A Space Odyssey, THX 1138, Soylent Green, The Man Who Fell To Earth (met David Bowie), Dark Star en The Omega Man (in 2007 wederom verfilmd als I Am Legend). Helemaal in stijl heb ik ook onze zoon geïnfecteerd. Er zijn heel veel liefhebbers van SF en niet in de laatste plaats de personages uit The Big Bang Theory. Niet dat ik (verkleed nog wel) naar een conventie zou gaan, maar het is een dankbaar onderwerp tijdens visite van gelijkgestemden.

Dus toen ik een mail uit Wit-Rusland kreeg over een band Mission Jupiter trok het mijn aandacht onmiddellijk. Wel enig sinds voorzichtig met de links, want laten we eerlijk zijn…het land staat niet bepaald in een goed daglicht. De begeleidende tekst is: I would like to share with you several songs from the album called Talk To Me! The material is worth listening to. The band has recently released this art/alternative album via Audio Anatomy. I think several songs will be suitable for SNOB 2000 Spotify playlist. Lang leve internet, want waar we al reacties krijgen vanuit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland en de Scandinavische landen is de Snob 2000 nu als een olievlek richting het Oosten aan het uitdijen. Muziek verbindt en kennelijk alternatieve (niche) muziek nog meer dan de plat gedraaide hits.

Mission Jupiter is een band uit Minsk en in 2015 opgericht als een experiment. Geen van de bandleden had de indruk dat er na het project nog een bestaansrecht voor de band zou zijn, mede doordat alle leden een andere muzikale smaak hebben. Het gevolg is dat het album gevarieerd is: van metal en Progrock naar dance en zelfs een ballad. Harde drums, scherp gitaarwerk en dan is er op My Hypocrisy ineens een saxofoon in het spel. Tekstueel is het vol van verwijzingen naar Science Fiction en hoop voor een betere toekomst. Dat laatste wensen we allemaal, maar dat telt zwaarder voor Mission Jupiter gezien de perikelen in hun thuisland.

Door deze diversiteit zijn ze moeilijk in een bepaald hokje te stoppen. Zangeres Nastia heeft een uitstekende stem en de vier overige bandleden staan hun muzikale mannetje, hetgeen goed tot uiting komt in de instrumentale afsluiter van het album: het geweldige Jupiter’s Master. Talk To Me is hun tweede album na Architecture uit 2019.

Ik heb het nu meerdere keren beluisterd en kan niet anders stellen dan dat het alles in zich heeft om ook in ons kikkerlandje populair en zelfs een klassieker van de toekomst te worden. Laten we hopen dat ze in de nabije toekomst Nederland zullen aandoen en doe hierbij een beroep op de kleine festivals die op zoek zijn naar nieuwe geluiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.