Van de Smiley Faces van Gnarls Barkley tot de Venice Bitch die Lana Del Rey bezingt, in tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes zijn vele nummers belicht. Meer dan 4900 keer werd er aandacht geschonken aan een liedje omdat de schrijver vond dat het meer aandacht verdiende of gewoon wat meer waardering. Want ook erg bekende liedjes kwamen soms voorbij – ja, zelfs Bohemian Rhapsody – om geprezen te worden vanwege hun kwaliteit. Of om het ontbreken ervan. Deze collectie van muzikale beschouwingen wordt tegenwoordig door de Koninklijke Bibliotheek zelfs gewaardeerd als digitaal erfgoed en de website wordt door hen dan ook gearchiveerd. Stiekem zijn we daar best een beetje trots op, want zo blijven de besproken liedjes hopelijk wat langer hangen in de geschiedenis van de popmuziek.

Nu hebben ook de schrijvers op Ondergewaardeerde Liedjes zo hun favoriete artiesten. Van de meer dan 2900 verschillende artiesten die zijn besproken in deze periode zijn er een aantal populairder dan andere. Zo zijn 40 liedjes van David Bowie bewierookt, iets meer dan die van Radiohead (38 keer) of Prince (32 keer). Nu helpt het dat er voor David Bowie en Prince, naast populaire battles, ook uitgebreide in memoriams zijn gepubliceerd bij hun onfortuinlijke overlijden. Voor Radiohead geldt dat ze zelfs tweemaal het onderwerp zijn geweest voor een battle plus een special bij het 20-jarig bestaan van OK Computer. Maar hoewel het alledrie bekende artiesten/bands zijn lag de nadruk natuurlijk op minder bekend werk van ze. In plaats van de grote hits kwamen eerder nummers als Polyethylene (Parts 1 & 2), Screwdriver of Dollar Days voorbij. En 40 keer een vermelding op een totaal van 4.900 liedjes blijft niet veel, dat is ruim minder dan 1% van alle bijdragen.

De bron met muzikale pareltjes is bijna onuitputtelijk en velen daarvan krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Toch komt het weleens voor dat een liedje meer dan eens wordt besproken bij Ondergewaardeerde Liedjes. Met bijna 4.750 verschillende liedjes zijn er een aantal dubbelaars. Er zijn zelfs dertien liedjes die driemaal een podium kregen. Maar uiteindelijk gaat maar één nummer er vandoor met de vermelding van populairste ondergewaardeerde liedje en dat is Mia van Gorki. Maar liefst viermaal kwam het nummer ter sprake in een blog. Wel opvallend is dat dit allemaal gebeurde in een periode van zo’n anderhalf jaar, tussen juni 2013 en november 2014. Het voornaamste zendingswerk was toen waarschijnlijk verricht, zeker omdat het nummer sinds een aantal jaar zelfs populair genoeg is voor de Top 2000.

Een interessante vraag is waar al die liedjes die extra waardering verdienen nu over gaan. Wat voor onderwerpen worden bespeeld en bezongen? De woordwolk hier is opgebouwd uit de woorden van alle songtitels die zijn besproken. Hoe groter het woord in de woordwolk, hoe vaker deze voorkomt als onderdeel van een songtitel. Wat zegt dit over de artiest? Of zegt het soms ook iets over de blogger die over het liedje schrijft? De analyse laten we aan jullie over. We kijken al flink naar onszelf en onze bijdragen in dit blog.

 

Naast gegevens doorspitten van de artiesten en liedjes zelf is er ook achter de schermen data beschikbaar. In de afgelopen tien jaar is de site een paar keer verhuisd en ook het platform waarop de site is gebaseerd is een aantal keer gewijzigd. Hierdoor zijn er geen volledige statistieken beschikbaar over alle bezoeken aan de site sinds het begin. Toch trekken een aantal blogs extra de aandacht. Het populairste onderdeel van de site is, wellicht niet verrassend, de Snob 2000, het wat meer rebelse broertje van de grote Top 2000, die elk jaar druk wordt bezocht. De piek hiervan ligt natuurlijk aan het eind van het jaar wanneer de nieuwe lijst wordt bekend gemaakt en deze in zijn geheel wordt uitgezonden op Pinguin Radio. Desalniettemin blijft er het gehele jaar door interesse in deze lijst.

Opmerkelijker is de populairste blog over een ondergewaardeerd liedje. Dit is namelijk een bijdrage over Zij Weet Het, gezongen door Glen Faria. Deze blog was onderdeel van de 100% NL en BE serie die in de zomer van 2016 verscheen. Een paar jaar later werd het nummer meer bekend in de uitvoering van Tino Martin voor het programma Beste Zangers. Dus wellicht dat mensen hierdoor op zoek gaan naar het origineel en zo uitkomen bij de blog.

Een vast onderdeel van Ondergewaardeerde Liedjes is de battle, waarin een aantal bloggers hun keuze voordragen over een bepaald onderwerp of van een specifieke artiest. Door de jaren heen is de populairste battle die van de Begrafenisliedjes geworden. De battle bevat liedjes die de bloggers wellicht op hun begrafenis gespeeld willen hebben en er zitten indrukwekkende bijdragen bij. Een Google zoekopdracht naar (alternatieve) liedjes voor een begrafenis brengt al snel de site van Ondergewaardeerde Liedjes naar boven. We hopen dat degenen die vanwege die reden de blog vinden steun (en inspiratie) vinden in de bijdragen.

Sinds 2019 wordt in samenwerking met KINK.nl de Ondergewaardeerde Playlist gemaakt, opgenomen en uitgezonden. Het idee is simpel, neem een artiest als onderwerp en laat een aantal grote fans bepalen wat de beste nummers zijn naast de grote hits en bespreek deze in een podcast. Een beginnende luisteraar kan zich zo verdiepen in het oeuvre van een artiest en een al wat langere fan heeft een leuke afspeellijst met nummers die normaal gesproken wat minder vaak voorbij komen. Begin deze maand kwam de meest recente Ondergewaardeerde Playlist uit waarin het werk van Anneke van Giersbergen (onder andere The Gathering, Agua de Annique, VUUR en gewoon onder haar eigen naam) centraal staat, met als bonus dat ze zelf in de studio aanwezig was bij de podcast opname. Nu is deze editie nog maar net online en zodoende nog niet de meest bezochte Ondergewaardeerde Playlist. Die eer valt toe aan dEUS, zij hebben de populairste playlist. Het heeft zeker geholpen dat de band zelf ook promotie maakte via Twitter en Facebook voor hun editie.

Al deze aandacht voor de cijfertjes achter de blogs en de liedjes is misschien leuk maar het belangrijkste blijft de muziek zelf. Sinds een aantal jaar heeft Ondergewaardeerde Liedjes een eigen show op Pinguin Radio. Met Tricky Dicky als DJ komen in het wekelijkse Snobuur (elke vrijdagavond om 22:00 op Pinguin Radio) liedjes voorbij die in de Snob 2000 staan, er eigenlijk in horen staan, op deze site al eens zijn bewierookt of juist nog besproken zouden moeten worden.

Meer dan 4.900 liedjes zijn dus besproken in de afgelopen tien jaar. Zo’n 250 van die liedjes zijn helaas niet te vinden op Spotify, dit zijn de echt ondergewaardeerde liedjes die hopelijk in woord en eventuele YouTube video nog levend worden gehouden. Aan de andere kant, meer dan 4.650 liedjes zijn wel beschikbaar. Deze zijn verzameld in een Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes playlist. Deze playlist bevat de liedjes op chronologische volgorde zoals ze zijn besproken de afgelopen tien jaar en begint dus met de Smiley Faces van Gnarls Barkley om bijna 358 uur later te eindigen met Venice Bitch van Lana Del Rey. Of je zet ‘m op shuffle en je laat je verrassen door de keuzes van de bloggers. De rode draad blijft de liefde voor de muziek, voor het liedje dat extra aandacht verdient. Hopelijk kunnen jullie het ook waarderen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.