Dat was schrikken vandaag: Luc is dood. Luc de Vos van Gorki. Slechts 52 jaar is hij geworden.

Het was even zoeken, maar 2001 is het jaartal. Ik woonde in Groningen en vanaf half augustus was en wordt daar elk jaar Noorderzon georganiseerd: een cultureel festival met de nadruk op theater, dans en cabaret. Veelal onbekend en vaak wat obscuur. Om toch en breed publiek te trekken (denk ik), speelden er af en toe enkele ‘grotere’ namen. Muziek was destijds zeker geen hoofdprioriteit.

Van alle keren dat ik op Noorderzon ben geweest herinner ik me slechts twee optredens. Een vriendin trad op met een danstheatergezelschap. En dan dit optreden van Gorki. Zijn naam kende ik, het was een Vlaming en hij scheen goed te zijn. Hij speelde in een kleine tent en het was mijn eerste kennismaking met hem. Er waren 200 toeschouwers, meer zullen het er niet geweest zijn, de tent was halfvol

De band speelde vooral nummers van hun destijds meest recente album Eindelijk Vakantie!. Dat ik me dit optreden nog herinner heeft met één nummer te maken. Hypnotiserend was het. Dat nummer was Mia. Muzikaal erg mooi en een fascinerende tekst. Wat Avond is in Nederland is Mia in Vlaanderen: het hoogst genoteerde Nederpopliedje in de eindejaarslijst. Van 2003 tot 2005 stond het zelfs op één in de Tijdloze 100 van Studio Brussel.

In Nederland heeft hij nooit een groot publiek bereikt. Sterker nog, het staat niet in de Top 2000 keuzelijst.

Afgelopen jaar is door enkele liefhebbers van, en medeschrijvers op Ondergewaardeerde Liedjes een min of meer serieus idee van de grond gekomen om dit nummer tot een hit te maken. Niet dat Gorki zo nodig een hit verdient, maar Mia verdient wel erkenning. Zoals vaker bij ideeën, blijven het ideeën. En vaak is dat ook goed.

Ik gun Gorki in elk geval de erkenning door Mia op te nemen in mijn selectie voor de Snob 2000. Ik hoop dat volgend jaar niet meer te hoeven doen, omdat hij dan al in de ‘volwassen’ lijst staat….

En dan nog dat andere optreden; van dat danstheater. Die vriendin had Mia prachtig gevonden. Had, want ze is dood, zelfmoord. Festival Noorderzon is mooi, maar ook daar gaat de zon soms onder. Of, in de woorden van Luc:

Sterren komen, sterren gaan.
Alleen Elvis blijft bestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Inderdaad een prachtig nummer. Het enige dat ik van Gorki heb is een TV-optreden met gasten, dat ik op een DVD gebrand heb. Er is zoveel moois te verzamelen, dat deze groep verder een beetje aan m’n aandacht ontsnapt is.

  2. En ik maar elk jaar tevergeefs op Mia stemmen in de Top 2000… blijkbaar moet Luc dood gaan voordat Gorki in de lijst belandt 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.