Het aantal stemmers op de Snob 2000 gaat dit jaar door het dak: de eerste drie dagen hadden we er al net zo veel als vorig jaar. En we gaan nog een paar weken door.

Meer stemmers betekent ook meer vragen. Hieronder proberen we de meest gestelde te beantwoorden.

Hoe is de Snob 2000 ooit begonnen?

Dat was in 2012, met een battle over liedjes die de keuzelijst van de Top 2000 niet gehaald hadden. Op Twitter maakte dat wat los en toen suggereerde Edgar Kruize:

De rest is geschiedenis. Het eerste jaar haalden we 550 stemmen, het jaar daarop 1.400. Dit jaar hebben we dat aantal in de eerste drie dagen al gehaald.

Waarom maken jullie een voorselectie?

Zonder twijfel de meest gestelde vraag. Het antwoord: deels uit noodzaak, deels uit gemakzucht.

Eerst de noodzaak. Onze lijst bestaat uit liedjes die niet in de voorselectie van de Top 2000 staan. De stemweek van Radio 2 duurt een week. Als we gebruik maken van vrije keuzes, dan beperken we ons tot dezelfde stemweek, omdat stemmers alleen in die periode hun liedjes kunnen controleren naast de keuzelijst van de Top 2000.

Het gemakzucht heeft te maken met de tijd die het kost om de vrije keuzes te verwerken. Vorig jaar stemden er 1.400 mensen en heeft het weken geduurd voordat we de vrije keuzes bij elkaar hadden geharkt, bij elkaar opgeteld, gecontroleerd met de keuzelijst van de Top 2000 en een plekje konden geven in de Snob 2000. Toen ging het om ‘slechts’ 3 keer 1.400 = ruim 5.000 liedjes. Dit jaar verwachten we misschien wel op 3.000 stemmen uit te komen. Als die allemaal tien vrije keuzes zou mogen invullen, dan hadden we zes keer zo veel tijd nodig.

De voorselectie (de volledige keuzelijst vind je hier) is onze beste poging om de liedjes op een rij te zetten waarvan wij verwachten dat ze de meeste stemmen krijgen.

Wie bepaalt dan die voorselectie?

Laten we voorop stellen: er is geen goede selectie, ook geen complete. Er zullen altijd liedjes ontbreken, helaas. De lijst die we hebben samengesteld dient slechts ter inspiratie en voor een discussie: we nodigen iedereen uit om hier over mee te denken en aan bij te dragen.

We zijn uitgegaan van alle liedjes waar vorig jaar op is gestemd, dat was de basis. Daarnaast vullen we de lijst elk jaar aan met een aantal nieuwe nummers, die door de bloggers en lezers van Ondergewaardeerde Liedjes worden toegevoegd. Noem het ‘crowdsourcing’.

Een paar weken geleden hebben we een oproep aan onze lezers gedaan om liedjes aan te dragen, en dat heeft ruim 500 nieuwe nummers opgeleverd.

Hoe wordt bepaald of een liedje er wel of niet in mag?

Vooropgesteld: we zijn vrij toeschietelijk, dus een voorgedragen liedje haalt al gauw de lijst.

We kijken wel naar een aantal populariteitscriteria, zoals het aantal keren dat het liedje is bekeken op YouTube of beluisterd op Spotify.

We hebben dit jaar een maximum van acht liedjes per artiest ingesteld. We merkten vorig jaar dat sommige artiesten heel vaak in de lijst voorkwamen, wat ook betekende dat veel liedjes relatief weinig stemmen kregen. Door de lijst te beperken tot acht per artiest, hopen we dat de acht overgebleven liedjes hoger in de lijst eindigen.

De bands, zangers of zangeressen die zijn teruggebracht tot acht liedjes, hebben wel onze bijzondere aandacht gehad. Probeer maar eens een keuze te maken uit het repertoire van Radiohead, U2, Muse, Pearl Jam of de Red Hot Chili Peppers.

Dat is niet te doen!

We zijn (ook hier) uitgegaan van de populairste liedjes op YouTube en Spotify, de grootste hits, maar ook aangevuld met publiekslievelingen – zoals Running to Stand Still van U2 of State of Love and Trust van Pearl Jam.

Maar ik vind mijn favoriete liedje(s) nog steeds niet terug, dat is toch ook niet goed?

Dat kan twee dingen betekenen:

  1. Wij hebben een misser gemaakt. Dat is zeker niet onwaarschijnlijk, maar in dat geval zijn er vast meer mensen die op dat liedje stemmen en dan haalt het vast de lijst, en staat het volgend jaar keurig in onze voorselectie.
  2. Jouw favoriete liedje is zo obscuur, dat er geen andere mensen op stemmen. In dat geval zal het waarschijnlijk ook de lijst niet halen.

Waarom staat er zo veel gitaarmuziek in?

Dat is nu eenmaal een beetje waar we vandaan komen: kijk maar verder op Ondergewaardeerde Liedjes en je zult vaker rock tegenkomen dan andere genres.

Dat neemt niet weg dat we graag wat meer R&B, dance, soul, hiphop, funk en disco in de keuzelijst opnemen. Maar dat wordt dan wel pas in 2015. Al je suggesties kun je naar ons mailen (graag zelfs!).

Springsteen? Rammstein? Dat is toch geen snobmuziek?

Wij voelen ons niet geroepen om artiesten uit de lijst te houden; iedereen die iets mist in de Top 2000 kan bij ons terecht. ‘Snob’ slaat in dit geval ook niet per sé op een snobistische muzieksmaak, maar op ‘wij weten het weer eens beter dan de mainstream-rakkers van de NPO’.

Met een knipoog, uiteraard.

Wie zijn jullie eigenlijk?

Goed dat je het vraagt :).

‘Wij’ zijn de bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes. Dat zijn een stuk of dertig vaste bloggers, met een aantal minder frequente schrijvers. De Snob 2000 is dit jaar met name samengesteld door Freek Janssen, Frans Kraaikamp en Martijn Vet.

Dan hebben we nog Roy Tomeij, die dit jaar die supergave stemtool in elkaar heeft getimmerd. Dankzij hem kunnen stemmers hun top 10 (of 13) delen via Facebook en Twitter, iets wat al jaren op onze verlanglijstje stond.

Ons nieuwe logo is dit jaar ontworpen door design-baas Rogier Weenen.

Maakt het iets uit of ik een liedje op 1 of 10 zet?

Ja, we maken gebruik van gewogen stemmen.

Welke liedjes maken nog kans op 1 te komen?

Dat vertellen we niet.

Tot wanneer mogen we stemmen?

Tot 14 december.

Wanneer wordt de lijst bekend gemaakt?

Op 27 december, tijdens Snob 2000 Café in Poppodium W2 in Den Bosch. Daar kun je overigens gratis heen.

Wordt de eindlijst uitgezonden op de radio?

We zijn in gesprek met een aantal partijen. Dat klinkt wel heel diplomatiek, hè?

Zoals het er nu uitziet zal geen radiostation de hele lijst uitzenden, maar een paar stations de top 20, 50 of 100. We hebben zelfs nog hoop op het grootste Nederlandse alternatieve station (dat begint met een K).

Maar dat heb je niet van ons!

Komt er dan op zijn minst wel een Spotify-lijst?

Jawel :). De afgelopen twee jaar heeft Digimuziek de eindlijst in een playlistje gegoten en we hopen dat ze dat dit jaar weer willen doen. Zo niet, dan zorgen we er zelf voor. De lijst van vorig jaar kun je overigens hier nog vinden.

Vinden jullie de Top 2000 stom?

Neen, we hebben zelf ook gestemd. Elk muzikaal feestje is een feest waar we graag aan meedoen.

Wel missen we een aantal van onze favoriete nummers in die lijst.

Waarom voegen we de Top en de Snob 2000 niet samen?

Dat kan. Alleen hebben er 3,8 miljoen mensen gestemd op de Top 2000, dat zijn er ongeveer duizend keer zo veel als bij ons. De beste oplossing lijkt ons nog steeds dat Radio 2 volgend jaar weer een aantal Snob-liedjes toevoegt aan de selectie (zoals ze dit jaar ook al hebben gedaan).

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.