Korneel: “Op de ingrediëntenlijst staat dus sowieso een potje Achterstevorenmayonaise. Wat staat er nog op?

Senne: “Een bouillionblokske Blondie-beat, minimale Timbaland olifantendressing, een G-Funk West kersje op de taart en een pepertje womenpower.

Korneel: “Dat klinkt superlekker maar laat ons beginnen met de Achterstevorenmayonaise….

Ik aas er al een tijdje op om iets te schrijven over Koken met Classics. De podcast van de Belgische Radio 1 waarin aan de hand van ‘ingrediënten’ liedjes worden gekookt. Dit blog gaat dan ook in zekere zin niet over Missy Elliott (over haar heb ik immers al geschreven) maar over deze fenomenale podcast. Sinds januari 2022 nemen Korneel en Senne allerlei liedjes onder handen. Klassiekers als Angels en Bohemian Rhapsody. Naar Starway to Heaven luister je nooit meer op dezelfde manier, als je deze aflevering hebt geluisterd. Ook iets meer snobwaardige liedjes als Video Killed the Radio Star en zelfs Zappa, Arno en Gainsbourg zijn voorbij gekomen.

Wat nou het briljante aan de podcast is, behoudens het onverholen en zeer aanstekelijke enthousiasme van de heren, is de wijze waarop zij liedjes fileren en daarmee blootleggen. De wijze waarop zij dat doen heeft een redelijk hoog nerd-niveau: de verwijzingen naar drumcomputers als de Roland CR78 en diens opvolger Roland TR808 zijn niet van de lucht. “En als we dit nu wat vertragen en dit wat lager afstemmen dan…..” Het gaat over pectatonische ladders, de vier akkoorden en de TR909 en TB303 (luister in dit kader vooral naar de podcast over The Bad Touch!). Verwijzingen naar bijvoorbeeld Chopin en Beethoven komen regelmatig voorbij.

Met het uitgeklede en gefileerde stuk muziek gaan Senne en Korneel aan de haal en zo blijkt dat de basis van heel veel muziek lang niet zo uniek als wij met zijn allen wellicht wel denken. Zo zijn Dreams van Fleetwood Mac en All Night Long van Lionel Richie gebaseerd op exact dezelfde akkoorden. Lopen As it Was van Harry Styles en Take on Me van A-Ha exact gelijk op. En blijken de 22 kwartjes in Hey Ya van Outkast niet uniek, want gelijk aan I Say a Little Prayer van een zekere Aretha Franklin. Waardoor die liedjes perfect op elkaar blijken te passen, hetgeen Senne en Korneel laten horen door deze liedjes tegelijkertijd te draaien. Je weet niet wat je hoort.

Iedere aflevering is een kwartier à twintig minuten, inclusief het liedje waar het om gaat. Iedere aflevering pik je weer wat op van een liedje waardoor je dat nooit meer op dezelfde manier beluistert. Beluister Koken met Classics en herbeluister ze. Daar doet iedere muziekliefhebber zichzelf echt een heel groot plezier mee.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.