Je hebt artiesten die hofleverancier zijn van de Snob 2000 (denk aan Radiohead of Porcupine Tree) en typische Top 2000-artiesten (zoals Queen en Pink Floyd). Er zijn echter ook legendarische artiesten die tussen wal en schip vallen. In Top noch Snob vragen we extra aandacht voor bands, zangeressen en zangers die in 2022 in géén van beide lijsten voorkwamen, maar die daar in 2023, volgens ons, zeker wel thuishoren.

In 2013 is op dit onvolprezen forum gebattled over ‘liedjes dus hun tijd ver vooruit waren‘. Onvermeld destijds, ten onrechte, was de muziek van Timbaland. Dat zal er mee te maken hebben dat Timbaland producer is van muziek in de rap / R&B hoek. Rap, soul, R&B, funk, noem het maar op. Het is een ondergeschoven kindje in de Top 2000. Ook in de Snob 2000 overigens. En ook maar wel steeds minder, op dit onvolprezen forum.

Wat Timbaland rond de eeuwwisseling heeft geproduceerd, klinkt met de oren van nu nog steeds vooruitstrevend, fris, razendknap. Of het nu gaat om Pony van Ginuwine, zijn werk met Aaliyah, waar ik al eerder een lans voor heb gebroken, Justin Timberlake. Timbaland is een hele grote. Wat het knappe is aan dat er enerzijds veel bliepjes en achtergrondgeluidjes in de productie zitten, maar ook veel ruimte tussen de beats. In productioneel opzicht is het razendknap wat Timbaland heeft gedaan. Van hem staan geen liedjes in de lijsten, noch in de Snob noch in de Top 2000.

Missy Elliott bracht het beste in Timbaland naar boven. Hoe goed het is wat Missy en Timbaland hebben gedaan, hoef ik niet zelf uit te leggen. Dat is namelijk al eens gedaan in de briljante podcastreeks Koken met Classics. In Koken met Classics, podcast van de Belgische omroep VRT, worden liedjes ontleed. Waar komt een melodie vandaar, waar komen geluiden vandaan, wie is op wie van invloed geweest. Topchef Senne Guns heeft liedjes van onder meer Prince, Outkast, Wilco, Wham!, Kylie en Lionel Ritchie uit elkaar getrokken. Op die manier is ook Work It van Missy Elliott onder de loep genomen, waarbij de aflevering werd ingeleid met “Back to the future met Missy Elliot”. Luister zelf, na deze podcast snap je het briljante van Timbaland en het bijzondere van de samenwerking met Missy Elliott.

Het beste gezamenlijke nummer is Get Ur Freak On. De beats laten je al meteen schokschouderen, de keiharde rhymes van Missy vallen als een fikse regenbui op de beats neer. Met na ongeveer driekwart opeens een break alsof een nieuw liedjes begint, zoals in Bad Guy van Billie Eilish, die daar wel zo’n achttien jaar later mee was. Timbaland en Missy: het is pure magie wat in deze vier minuten gebeurt. Het heeft alles om hoog in de Top 2000 te eindigen maar zullen we eerst maar eens met de Snob 2000 beginnen en deze klassieker gezamenlijk omarmen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.