Noem eens één act van na 2012 die headliner kan zijn op een festival? Of een album waar iedereen het over had en dat de trend zette voor de jaren daarna, zoals Nevermind dat deed in de 90’s en Kid A in de 00’s? Moeilijk, hè?

Ik wil geen klagende, oude man zijn, maar ik vind het oprecht jammer dat er zo weinig vernieuwende (alternatieve) artiesten zijn die breed omarmd worden. Dat ligt ongetwijfeld voor een groot deel door het versnipperde aanbod van muziek. Vroeger luisterde iedereen naar dezelfde zenders, nu heeft iedereen zijn eigen playlistjes.

Alt-J is een van de bands uit deze periode die ik wel echt onmisbaar vind. Debuutalbum Awesome Wave had meteen alles in zich om een klassieker te worden (een parodie op Alt-J werd zelfs een meme). Het was weliswaar geen Kid A, wat betreft invloed, maar het had wel heel erg een eigen sound te midden van wat toen vooral te horen was op indie stations: folk en minimalistische singer-songwriters.

Ik heb al eerder mijn liefde verklaard aan het laatste album van Alt-J, The Dream. Toen ik die voor het eerst opzette dacht ik yes, het kan nog, een band die urgente muziek blíjft maken. The Dream knalt er meteen goed in met Blane. Elke keer kippenvel bij:

My God, my God
Why hast thou forsaken me?

Headliner zullen ze misschien niet gauw worden (hooguit op Down The Rabbit Hole), maar Alt-J is mijn hoop in bange Indie-dagen.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.