Nieuwe Muziek in het thema voor de maand augustus 2022. Muziek van bands, zangers en zangeressen die hun eerste muziek hebben uitgebracht in 2012. Muziek van acts die al tien jaar muziek maken.

Dit thema maakt wel een beetje duidelijk dat Vroeger Alles Beter Was en dat Rockmuziek Dood Is. Als we in 1970 een dergelijke battle hadden gehad, hadden The Beatles, die toen toch al echt bezig waren met hun zwanenzang, gegolden als Nieuwe Muziek. In 1987 werd ik 14. Hadden we destijds zo’n battle gehad, dan hadden we iets kunnen doen over U2 of Prince. Acts die op dat moment minder dan tien jaar muziek hadden gemaakt. Prince had op dat moment 1999, Purple Rain en Sign ‘O the Times uit. U2 had in 1987 The Joshua Tree uitgebracht. Ik wil maar zeggen: dat was toen geen Nieuwe Muziek.

Begrijp me niet verkeerd, dit is geen kritiek op het thema. We moeten nu eenmaal vast stellen dat er weinig grote artiesten zijn opgekomen de afgelopen tien jaar. Billie Eilish en Dua Lipa, die gelden wat mij betreft zeker wel als nieuwe grote artiesten. Maar verder? De grote festivals hebben headliners die twintig jaar (Muse) of langer (Pearl Jam, Green Day) of nog langer (Metallica, Nick Cave, Bruce Springsteen, Paul McCartney) muziek maken. Rockmuziek die voor even onontkoombaar was, zoals de grunge bands, The Strokes, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys: dat is toch al een tijdje geleden. Pinkpop 2022 sloot nog af met Imagine Dragons, een soort van nieuwe band. Wat je ook van deze band mag vinden, ook die bestaat al sinds 2008 en valt daarmee ook niet echt onder de noemer ‘nieuwe muziek’. Tame Impale als afsluiter van Lowlands 2019. Maar ook al sinds 2007 actief. De opwinding in de rockmuziek is een beetje zoek.

Dat betekent niet dat er muzikaal niets valt te genieten. Juist de wat kleinere podia bieden heel veel echt hele toffe muziek. En wat is het dan weer heerlijk om bij een live optreden aanwezig te zijn. Daarbij valt ook op dat er vaak uit een jaren ’80 en ’90 vaatje wordt getrapt. Pixies, The Cure, Simple Minds, grunge, vaak is wel duidelijk waar bandjes de mosterd vandaan hebben gehaald. Zo ook bij Ist Ist, gestart in 2014. Ist Ist stond aanvankelijk in Rotterdam voor één optreden op de V11, de kleine concertboot in de Wijnhaven. Hun faam is hen vooruit gesneld: zij zijn inmiddels omgeboekt naar drie avonden Rotown. Pleur Spotify of YouTube er maar op aan: de inspiratiebron is duidelijk. Joy Division. Er zijn ergere inspiratiebronnen te bedenken. Zeker als het zo catchy wordt gedaan, als Ist Ist dat doet als in de in 2020 uitgebrachte single You’re Mine en de single uit 2021 It Stops Where It Starts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.