Wanneer je de laatste jaren een blik op de Top 40 geworpen hebt dan staan deze vol met Nederlandse artiesten. Dat was ‘vroeger’ wel anders en je zou verwachten dat in de wereld die steeds meer verbonden raakt, dit echt nog minder zou wezen, maar muziek van dichtbij raakt blijkbaar toch meer. En dat is natuurlijk prima, want er wordt in Nederland uitstekende muziek gemaakt. Muziek die vaak nog wel een groter podium mag krijgen. En dat hoeft ook helemaal geen Top 40 te zijn. Want dat doen we dan gewoon hier.

Blackbird is zo’n zangeres, uitstekende muziek, mooie stem en nummers die mij elke keer weer weten te raken. Merel Koman, geboren in Kessel (Noord Brabant), via Utrecht in Amsterdam gekomen en al sinds 2017 zingend onder de naam Blackbird. En uiteraard is dat dan de vertaling van haar voornaam. Mooi gevonden!

In 2020 verschijnt het album Blackbird, waar ze door haar eigen band wordt begeleid. Ook aardig wat airplay op Radio 2, maar toch (in ieder geval wat mij betreft) nog steeds een beetje onder de radar gebleven. Soms stevig rockend, soms soul, maar soms (zeker als het orkest meedoet in de versie die in 2021 wordt uitgebracht) ingetogen en klein. Maar haar stem kan die brede scala van muziek makkelijk aan. Nummers die vaak persoonlijk zijn en voelen en zo worden ze ook gezongen.

I’m Like You laat zien dat Blackbird met veel verschillende genres uit de voeten kan. Dit voelt soms heel klein zijn, maar soms ook uitbundig. En dat is bij dit nummer. Het begin klinkt als een moderne jaren ’60 song, maar ik hoor gedurende dit nummer ook jaren ’70 en ’80 invloeden. Maar aan het eind besef je dat dit gewoon een mooie tijdloze song is, die prima past in het straatje van Blackbird. Moeiteloos laveert ze tussen stijlen en teksten. Tekstueel altijd wat te vertellen, ook hier. Goed uitgewerkt! Een mooi voorbeeld van Nederlands toptalent, en daarvoor hoef je niet eens in de Top 40 te staan. Misschien juist wel niet!

Maar luister ook maar eens naar de rest van haar debuutalbum. Ook als je naar de teksten luistert, gaat het vaak over het heft in eigen handen nemen. Je rol als vrouw pakken. Stevig staan in deze wereld, maar bewust zijn van je eigen gedachten en emoties. Mooi!

Blackbird verdient gewoon een groter podium! Dus toch die top 40 maar in met haar! Wat mij betreft doet ze dan geen concessies aan haar muziek en teksten, want die diepgang, dat maakt haar juist uniek!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.