Onlangs werden de eerste beelden van de ruimtetelescoop Webb gepresenteerd. Prachtige foto’s van het heelal. Zoals elke foto een momentopname is en daarmee altijd een kijkje in het verleden biedt (dat wat ooit was), vertonen de beelden van Webb het heelal zoals het er miljarden jaren geleden uitzag, kort na de oerknal. Het licht, en dus dat wat we kunnen zien, heeft er miljarden jaren over gedaan om tot hier te geraken. Leuk om te weten dat zoiets ook bestaat voor geluid. Bij Westerbork staan al vanaf 1970 radiotelescopen die alle ruis uit de ruimte proberen op te vangen. Wie weet, pakken ze ooit leuke buitenaardse popsongs op, ergens uit de Andromedanevel of een andere uithoek van de kosmos.

Kijken we terug naar 1963 – op de schaal van lichtjaren een nanoseconde – dan zien én horen we onder andere Johnny Hallyday, de tot Fransman genaturaliseerde Belg Jean-Philippe Smet. Begon ergens na de oerknal in een niet nader te definiëren jaar het leven hier op onze aardkloot, bij Johnny was dat dus vele jaren later: Pour Moi La Vie Va Commencer. Het lied is afkomstig uit de film D’où Viens-tu Johnny? waarin hij – tegen zijn wil – als drugskoerier wordt ingezet. Pissig gooit hij de coke in de Seine en vertrekt naar de streek waar hij vandaan komt. Zo begint zijn leven opnieuw: hij rent door velden, rijdt paard met vrienden en ziet de zon opgaan en hoe de nacht uit de hemel neerdaalt. Kortom, een lied over vrijheid.

Diezelfde vrijheid ontstond ooit met het allereerste leven. Sinds dat leven van eencellige via primaat tot mens was geëvolueerd, wordt aan die vrijheid geknaagd, veelal ingegeven door hebzucht, jaloezie, machtswellust of uit naam van een of ander geloof. Mensen hebben nou eenmaal vaak de nare eigenschap een ander te letten en zo begint het gedonder. Bemoei- en bedilzucht en vooral beperking – veel beperking. Johnny heeft zich daar aan ontworsteld en zingt vrijuit. Een opgetogen lied. Het mag dan qua arrangement gedateerd klinken – met zo’n bigband saxpartij kun je nu niet meer aankomen – de boodschap is tijdloos.

Mocht het leven in ’63 voor Johhny weer beginnen, inmiddels is hij alweer vijf jaar dood en begraven. In Nederland duikelde hij in 2009 met Pour Moi La Vie Va Commencer als een vallende ster uit de Top 2000, terwijl de Fransen hem acht jaar later een ware staatsbegrafenis gaven, inclusief toespraak van president Macron. Wat wil je: 42 nummer één hits! En hier? Slechts twee en nu heerst bijna volledige radiostilte. Daar helpt geen ground control aan. Doodzonde van dat optimistische en vrolijk makende lied. Daarom, voordat het definitief in een zwart gat verdwijnt, dit blog, hopend dat het eind dit jaar verschijnt aan het Snob-firmament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.