Naast het leren kennen van nieuwe muziek biedt Ondergewaardeerde Liedjes nog meer; je leert mensen kennen die ook een liefde hebben voor muziek buiten het gangbare FM-spectrum en je leert mensen kennen waarmee je qua muzieksmaak zeer veel overlap hebt. Die mensen worden, in mijn geval, aangesproken met Freek.

Het was voor mij dan ook een grote verrassing dat ik in het kader van tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes niet voor een nummer kies dat door de Founding Father al is bewierookt. Maar met de volste overtuiging kies ik voor The Gathering Of Eighteen Years Of Silence. Een prachtig klein liedje van The Serenes.

Met geboortejaar 1978 ben ik net te jong om de opkomst en roemloze aftocht van deze band mee te hebben gemaakt. Door toeval, waar Ondergewaardeerde Liedjes een grote rol in heeft gespeeld, heb ik deze Friese band leren kennen. Het zit zo. In 2014 was één van de wekelijkse battles een meisjesnamenbattle. Bij gebrek aan inspiratie heb ik ten langen leste op YouTube Rebecca ingetypt. En zo was ik dus slechts één muisklik verwijderd van het gelijknamige nummer van The Serenes. Over het waarom van deze naam zal Freud allicht een verklaring hebben, maar ik heb familie, vrienden noch kennissen die Rebecca heten. Maar door het luisteren van dit nummer is er wel een zaadje gepland waardoor ik me ben gaan verdiepen in deze band.

Het toeval wilde dat hun debuutalbum Barefoot And Pregnant kort daarvoor opnieuw was uitgebracht en Omrop Fryslân heeft in 2014 ook een prachtige documentaire gemaakt getiteld: de mythe van The Serenes. Alle ingrediënten om een muzikale mythe te creëren zijn dan ook wel aanwezig. Een debuutalbum dat de hemel is ingeprezen, twee frontmannen die muzikaal in onmin raakten en er snel de brui aan gaven. Maar ook hun stugge karakter en aversie tegen pretentie, opsmuk, poeha en het geven van interviews.

We huldigden het middeleeuwse principe dat de kunstenaar geheel ondergeschikt moet zijn aan zijn schepping. Dat hij zogezegd in volstrekte anonimiteit tot zijn toverwerk moet komen. Daar gaat het om. De rest is bijzaak (Paul Dokter, 2013)

En dan natuurlijk de mythische sfeer die ze muzikaal creëren, waarbij goed te horen is dat ze hun inspiratie halen uit de rust en kalmte van de natuur. In hun geval de omgeving van Joure. Muziek voor Noordelingen heeft Anne Soldaat wel eens gezegd. Of dat zo is kan ik niet zeggen. Maar als geboren Groninger vind ik een nummer als Follow The Rural Coast wel de dromerige sfeer verbeelden van het platteland van Friesland of Groningen.

In mijn blog over Rebecca heb ik de band ‘het R.E.M. van Joure’ genoemd. Als ik in alle rust met mijn ogen dicht naar The Gathering Of Eighteen Years Of Silence luister, dan hoor ik een liedje dat niet zou misstaan op het album Automatic For The People. Qua zanglijn en compositie zou het ook prima door Michael Stipe gezongen kunnen worden.

The Gathering of Eighteen Years of Silence. Het allerlaatste nummer op hun laatste album. Dertig jaar na dato stellen dat een carrière in de kiem is gesmoord is gebaseerd op weemoed. Denken dat er nog veel meer ingezeten heeft is gebaseerd op hoop. Dat geeft niet, maar laat rustig de woorden van Paul Dokter op je inwerken.

The Serenes zullen nooit meer tot leven worden gewekt, dat is een ding dat zeker is. We moeten geen lijken opgraven en ze het leven willen influisteren. We moeten ook geen heimwee hebben naar iets wat nooit geweest is. Nee, moedig marcheren we voorwaarts, immer voorwaarts, met opgeheven hoofd het einde tegemoet.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.