Soms zijn songs gewoon goed en is er geen verdere toelichting nodig. Er iets aan veranderen? Nee. Met je band dit nummer coveren, zou je het dan anders spelen of compleet willen verbouwen? Ook nee. Acquiesce is een dijk van een B-kantje. Noel Gallagher zei later nog wel dat het nummer daarom misschien toch wel een single of albumtrack had kunnen zijn. Geldt ook voor een ander geweldig nummer, The Masterplan.

In de battle met het thema geweldige liedje van een artiest waar je niks mee hebt, zei collegablogger Martijn Vet het al mooi over Acquiesce. Zo horen jongens met grote waffels te rocken. Oasis kwam in de jaren ’90 op het juiste moment. Toen telde Groot-Brittannië met de Britpop eindelijk weer mee op muziekgebied. Want het aanhaken lukte niet heel erg met hiphop, dance en grunge in de jaren ervoor. Oasis zette in no time de boel op zijn kop en de rest is geschiedenis.

Noel is later nog wel tegen een writersblock aangelopen, maar daar had hij in het begin absoluut geen last van. Het leek wel of hij maar aan een boom hoefde te schudden voor songteksten. Zó makkelijk pende hij ze neer. Hij schrijft de muziek en de tekst voor Acquiesce op weg naar een studio in Wales, tijdens de vier uur dat de trein door motorpech stilstaat. De titel had hij onthouden uit een telefoongesprek, opgeschreven nadat iemand het terloops genoemd had. Acquiesce was een tijd lang een concertfavoriet van de fans, verscheen op compilaties en uiteindelijk ook op de 25th Anniversary edition van (What’s The Story) Morning Glory? Een erg goede reden om mijn reguliere exemplaar meteen en zonder moeite in te ruilen voor de jubileumeditie (3 CDs), vond ik. Het nummer gaat over vriendschap in de ruimste zin van het woord. En zeker niet over Noel en broertje Liam, wat veel mensen dachten. Oh ja, waarom zingt Liam het refrein niet? Omdat hij de hoge noten niet haalde.

Er zijn twee officiële video’s voor Acquiesce. Martijn koos destijds voor de bekende clip met Japanse lookalikes. Pak ik voor nu die fijne en rauwe (live at G-Mex) andere erbij. Even terug naar de gekte van toen.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.