Ja, natuurlijk gaat Ondergewaardeerde Liedjes over muziek en niet over de bloggers. Maar ik wil in deze blog toch een lans breken voor de schrijvers op deze site. De diversiteit aan schrijfstijlen, invalshoeken, vooronderzoek, persoonlijke ervaringen en noem maar op, maken het lezen van de blogs zo leuk. Daarom een enorme waardering dat opperhoofd/oprichter Freek Janssen dit niet voor zichzelf heeft gehouden, maar de deur juist wagenwijd open heeft gezet en zet voor medemuziekliefhebbers.

Wanneer je alle blogs met belangstelling volgt zoals ik, omdat er een soort onstilbare honger is naar nieuwe muziek, dan ontstaan ook bepaalde voorkeuren voor de bloggers hier aanwezig. De meesten hebben toch een bepaalde stijl, of een specifieke smaak voor bepaalde genres. Mijn favoriete blogger is mijn naamgenoot Alex van der Meer. Ik heb grote bewondering voor de manier waarop hij schrijft, altijd doordacht en weloverwogen en vooral ook grondig onderzocht (althans hij bezit in ieder geval de kunst om dat op die manier over te laten komen). Naast de kwaliteit van zijn blogs is zijn muzieksmaak vaak verrassend, ook al kan ik niet alles mooi vinden, zoals zijn liefde voor bepaalde Japanse muziek. Wat verder een mooie kwaliteit is van Alex, dat ik hem nooit betrapt heb op veroordeling en daar raakt het precies de snaar over de tekst van de dakloze man in het lied Jesus’ Blood Never Failed Me Yet.

Ik hoef de prachtige blog van Alex hier niet te herhalen, maar ik vat het toch in twee zinnen samen. De componist Gavin Bryars heeft de kwetsbaar gezongen tekst Jesus Blood Never Failed Me Yet in een loopje gezet onder muziek en dat maakt indruk doordat het je kan raken. In een latere versie heeft Tom Waits met zijn kenmerkende vocalen de stem van de dakloze man aangevuld.

Ik kende het niet en in die zin had deze blog en muziek me mooi te pakken. Het raakte ook mij, die kwetsbaarheid en dat rotsvaste vertrouwen dat doorklinkt in de stem en tekst van deze man. Ik vond het uitermate ontroerend en ook uitermate hoopvol in een tijd waar we allemaal wel wat hoop kunnen gebruiken. Natuurlijk kun je ook cynisch doen over deze tekst, maar waarom zou je? Laat iedereen in zijn/haar waarde en geniet van de muziek. Zonder oordeel, zoals Alex.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.