De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Ik haatte de komst van de CD, het rook niet lekker, het was te klinisch en in vergelijking met een elpee, veel te klein. Tot ongeveer halverwege jaren ’90 heb ik de aanschaf van een cd-speler kunnen uitstellen, maar op een gegeven moment kon ik simpelweg geen nieuw werk meer op vinyl kopen. In die begin jaren ’90 was ik wel in het bezit van één CD die ik met regelmaat op een overgetaped cassettebandje luisterde en dat was een OOR compilatie Play It Again, waarschijnlijk zat deze bij een OOR of kreeg ik dat bij een abonnement. Hoe dan ook, naast The Shamen, Front 242 en Pixies werd mijn aandacht vooral getrokken door één nummer, namelijk Follow The Rural Coast van The Serenes. Helemaal verliefd werd ik van dit nummer; onbeschrijfelijk mooi vond ik het en vind ik het nog steeds. In die tijd heb ik het ook voor het overige materiaal van Barefoot And Pregnant, het album waar dit nummer vandaan komt, altijd met een van CD opgenomen cassettebandje moeten doen. Ik was dan ook geweldig blij met de heruitgave van dit album op vinyl een paar jaar terug. Vanzelfsprekend ben ik sowieso erg blij met de revival van vinyl, want ik heb nog steeds dezelfde mening over vinyl versus CD.

Maar nu iets over dit nummer Follow The Rural Coast dat mij vanaf de allereerste kennismaking meteen in zijn greep had. Dit nummer vind ik in al zijn vezels zo Nederlands. De rurale (landelijke) kust is ook alles wat je bij Friesland, waar The Serenes vandaan komen, kunt voorstellen. Google gerust de term ‘Zwarte Haan Friesland’ en bekijk bijbehorende foto’s en er komen vergezichten over zee met op de voorgrond schapen die over een dijkweggetje kuieren. Ook al kom ik niet uit Friesland is dit toch een ultiem Nederlands thuisgevoel.

The Serenes hebben (terecht) een enorme cultstatus bereikt onder muziek minnend Nederland en is op deze website al regelmatig langs gekomen. De kracht van herhaling is in dit geval gerechtvaardigd om nogmaals aandacht te geven aan één van de mooiste bands en platen die Nederland ooit heeft gekend. Laat je meevoeren langs de kust; degene die onderstaand clipje heeft gemaakt en deze op YouTube plaatste, heeft het gevoel van dit nummer goed begrepen vind ik.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.