De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Brookfield House in Elstead, England was in 1970 al 350 jaar oud. Stephen Stills was van plan de rust op te zoeken. Californië was op dat moment gekmakend voor hem. Nadat hij in Engeland was gekomen vond hij het prettige gezelschap van een zekere Ringo Starr. Op een dag reden ze samen naar het huis in Elstead. Het was het bezit van Ringo Starr, maar de drummer had geen behoefte aan de rit van anderhalf uur elke keer naar Londen. Voor Stills was juist die afstand ideaal. Hij huurde het huis, de plek waar hij rust en creativiteit kon vinden. Later kocht hij het zelfs.

There’s a place I can get to
Where I’m safe from the city blues
And it’s green and it’s quiet
Only trouble was I had to buy it

Het huis heeft tot dan aan al een buitengewoon rijtje eigenaren achter de rug. Voor Stills dus Starr, maar daarvoor was de bewoner Peter Sellers die het weer had gekocht van Spencer Tracy. Niet alleen bracht het huis rust, er huisden ook geesten volgens Stills. Geen probleem blijkbaar want er heerste vooral een creatieve sfeer. Het huis had een indrukwekkende tuin. De tuin werd onderhouden door Johnny. Hij was belangrijk voor de tuin en voor de bewoners van het eeuwenoude huis. Iemand met soul, zoals Stills dat zou hebben gezegd. Peter Sellers heeft zelfs – in de film Being There – een karakter gespeeld dat gebaseerd was op Johnny.

And I’ll do anything I got to do
Cut my hair and shine my shoes
And keep on singin’ the blues
If I can stay here, in Johnny’s garden

Het was goed om daar te zijn, in de tuin van Johnny en in het huis in Elstead. Stephen Stills vond in Brookfield House heel veel creativiteit. In korte tijd schreef hij een behoorlijk aantal nummers en het niveau was hoog. Luister zeker naar de albums die vanaf 1970 in korte tijd uitgekomen zijn: Stephen Stills, Stephen Stills 2 en Manassas. Op dat laatstgenoemde album staat dan het nummer Johnny’s Garden. Wellicht valt het in eerste instantie niet snel op; het is een meer dan indrukwekkend album per slot van rekening, maar dit simpele nummer blijft groeien en sterker worden in de loop der jaren. Het gaat ook steeds mee op tour. Luister zeker wat dat betreft ook nog naar de versie van het album CSN 2012 van Crosby, Stills & Nash. De liefde voor het nummer en het verlangen naar de tuin van Johnny is nog steeds duidelijk aanwezig.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.