De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Met zijn dromerige housemuziek is de Brit Chicane een van de grondleggers van de trance. Hij zat al op zijn 12de achter de knoppen van een studio. Hij liet zich daarbij inspireren door melodische kunstenaars als Jean Michel Jarre en Vangelis. Invloeden die ervoor zorgden dat zijn naam later veelvuldig terug zou komen op de beroemde Café del Mar-compilaties.

Een van zijn eerste singles was Offshore. Een klassieker in het genre. Met die heerlijke melodie de perfecte belichaming van de lome Ibiza-sound. Het kwam in hetzelfde jaar uit als A Little Love A Little Life van Power Circle. Het eveneens Britse Power Circle was een producersduo dat samen met zangeres Louise Burton een bescheiden carrière had in houseland. Deze plaat was hun voornaamste wapenfeit.

Aan de andere kant van de planeet startte intussen DJ Anthony Pappa zijn loopbaan in clubs in Melbourne. Hij maakte in 1995 kennis met de vooraanstaande DJ’s Sasha en John Digweed tijdens hun Australische tournee en besloot daarop om naar Engeland te vertrekken. Het doel was om dáár zijn carrière verder uit te bouwen. Het lukte hem uiteindelijk ook om voet aan de grond te krijgen in het Verenigd Koninkrijk. Hij moest echter nog een paar jaar wachten tot zijn definitieve doorbraak. Die kwam met de bootleg Offshore ’97, waarin hij de vocalen van A Little Love A Little Life mixte door de muziek van Chicane’s Offshore.

De mash-up sloeg aan en werd officieel op single uitgebracht. Het werd een succes in de UK Singles-charts en hoewel het in ons land niet eens de Tipparade haalde, kwam het wel op een trance-verzamelaar terecht. En via die CD maakte ík kennis met Offshore ’97. Ik was direct verkocht. De vocalen waren nét het element dat het nummer nodig had om mij in het hart te raken. En sindsdien is het een van mijn favoriete tranceplaten.

https://www.youtube.com/watch?v=AdRovni4BVQ

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.