In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Mooie muziek, we kennen zoveel, en we kennen nog veel meer helemaal niet. Sam McClain begon op vijfjarige leeftijd met het zingen van de gospel in de kerk. Op dertienjarige leeftijd verliet hij zijn ouderlijk huis vanwege zijn agressieve stiefvader. Sam ging samen met R&B gitarist Little Melvin Underwood het Chitlin’ circuit in. Eerst was Sam zijn bediende en later, op 15 jarige leeftijd, werd hij de zanger van de band. Terwijl Sam optrad in de 506 Club in Pensacola werd hij ontdekt door Papa Don Schroeder.

Het is in 1966 wanneer Sam het nummer Sweet Dreams opneemt: zijn eerste succes. Sweet Dreams is een cover en van een vrouw met een prachtige stem, die slechts 30 jaar oud werd: Patsy Cline. Het lied is oorspronkelijk door country-ster Don Gibson geschreven en gaat over de frustratie én acceptatie dat een specifiek meisje nooit zijn wederhelft zal worden, maar dat zij altijd in zijn dromen zal voortleven. McClain tovert het nummer met zijn schitterende vocalen om tot een soul-blues pareltje. Sam omschrijft zichzelf als volgt: I’m a singer – a man with a song and I have a message for you – love one another and to your ownself be true. Die booschap komt bij Sweet Dreams recht uit het hart.

Echt groot succes bleef uit voor Sam. Na het succes van Sweet Dreams zwierf Sam rond in Nashville en later in New Orleans. Hij was 15 jaar lang veroordeeld tot het doen van laaggeschoold werk (‘menial jobs’) en hij moest zelfs zijn bloed verkopen om nog enigszins rond te komen. Hij was straatarm en dakloos. Pas midden jaren ’80 werd er weer muziek gemaakt. In 1989 kreeg Sam de kans om muziek op te nemen in Japan en om er te toeren. Hij nam er samen met Wayne Bennett een livealbum op, een album dat erg gewild is door fans.

In 1990 was Sam inmiddels in Groot-Brittannië aanbeland. Er volgden verschillende succesvolle albums. Later richtte hij zijn eigen platenlabel op: Mighty Music. Eindelijk had Sam de volledige controle over zijn eigen leven. Sam bleef muziek opnemen, in 2012 bracht hij zijn laatste album uit. Op 15 juni 2015 overleed hij aan de gevolgen van een beroerte.

Deze bijdrage is te kort om Mighty Sam McClain volledig recht aan te doen. Wellicht kunt u het zien als het begin van de ontdekking naar een hele mooie artiest. In Europa noemt men Sam ‘The Soul of America’. Een passende afsluiting van deze bijdrage.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.