In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Wat was het eerste liedje waar ik aan dacht bij het thema Summer of Love? Where In The World van BBM. Het is zo’n liedjes die, als je het hoort, je meteen meenemen naar een landschap vol met korenvelden die vol in bloei staan op een vroege zomeravond aan het einde van augustus. Het liedje gaat uiteraard over een vervlogen liefde. De tekst is eigenlijk niet zo boeiend, het gaat niet om de woorden, maar om de muziek en om de karakteristieke klanken van Moore en Baker.

BBM staat niet alleen voor broodbakmachine. Ginger Baker, Jack Bruce en Gary Moore gebruikten de afkorting voor hun bij toeval ontstaande band. Bruce en Moore kenden elkaar al van een eerdere samenwerking, en toen Jack zonder gitarist kwam te zitten om een album op te nemen, riep hij de hulp in van Gary Moore. Nadat ze samen wat aan het jammen waren geslagen, besloten ze om wat materiaal te schrijven voor het nieuwe album van Gary Moore.  Maar dan hebben we nog wel een drummer nodig dachten ze. Laten we mede Cream-oprichter Ginger Baker bellen. En zodra de drie samen aan het spelen waren, was er ineens de band ontstaan, zo vertelt Gary in een radio interview.

We hebben het over begin jaren ’90 en het is de tijd dat Oasis zegt dat ze beter zijn dan The Beatles. BBM wordt door velen gezien als de heroprichting van Cream, en de roddel is dat Eric Clapton niet mee wilde werken, dus vroegen de heren maar Gary Moore. Dat was niet helemaal de bedoeling geweest van Gary Moore.

Ik vind Gary Moore geweldig, maar voornamelijk pas in zijn latere werk. Zijn rock-albums zijn allemaal prima, maar net iets te New Wave Of British Heavy Metal voor mij. De periode van Still Got The Blues vind ik weer meer te trompetterig, maar vanaf het album Scars uit 2001, waarin het bluesrock is met de versterker op 10 zeg maar, dan heb je mij gewonnen.

Terug naar 1993 en naar Where In The World.  Je kunt natuurlijk wel zeggen dat de heren met BBM geen tweede Cream neer wilden zetten, zo klonk het wel. Where In The World word als single neergezet. De samenzang, de wisselzang, het rustige begin en het heavy refrein en de strijkers op de achtergrond maken het een heerlijk lekker zomeravond bluesliedje. En natuurlijk gaat het over de liefde, de liefde van weleer. Wat is er in hemelsnaam gebeurd met die liefde. De vraag is meer, wie of wat er bedoeld wordt met de liefde. Is het de split van Baker en Bruce met Clapton? Of zat het Moore toch nog wel dwars dat hij de derde keer dat hij bij Thin Lizzy zat, hij zo ineens verdween om zijn eigen solo carrière te beginnen?

Living alone in the city
All of our dreams left behind
In every life there are seasons of laughter and sorrow

Where in the world did our love go?
When did our dreams say goodbye?

Zo snel dat de band ontstond, zo snel kwam er een eind aan. Gary Moore wilde niet geassocieerd worden als een tweede keus voor Eric Clapton en verliet al gauw weer de band. Maar Where In The World blijft een heerlijk nummer.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.