In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Aan mijn kant zat het mee, want ik was de ontvanger van de debuut EP van deze vier rock & rollers uit Denver: Love Gang. Vier tracks: Can’t Seem To Win, Lonely Man, Highway en Sands Of Time. Muziek uit de tijd van harde amps, lang haar en goedkope drugs. Muziek die het best omschreven kan worden als een ‘heavy’ mix van psychedelica, blues en progressieve rock. Met een fluit, waardoor een vergelijk met Jethro Tull boven komt drijven. En met een orgel, waardoor The Doors weer om de hoek komen kijken. Het gitaarwerk doet Hawkwind en Blue Cheer herleven en het drumwerk doet denken aan Black Sabbath en Atomic Rooster. Alles bij elkaar krijg je dan een ‘tens’ versie van Arthur Brown meets Motorhead.
Aan de kant van Love Gang zat het in 2016 even tegen, want vlak voor de start van een tournee begaf het busje het.

I don’t need your money to save my soul
I don’t need no one to put me in control
I don’t need no reason to satisfy you
‘cause when you are on your own
there’s nothing you can do

Ik ben verliefd geworden op het geluid van Love Gang en hoopte op meer, maar helaas. Hun facebook-pagina informeerde mij ze in 2015 opgericht zijn, dat er een debuutalbum in de maak is en dat ze zeer regelmatig optreden in de V.S. en soms Mexico. Het is een viermansformatie: Kam Wentworth (zang/gitaar), Grady O’Donnell (bas), Leo Muñoz (orgel/fluit) en Shaun Goodwin (drums). En ik las dat ze heel positieve kritieken in Kerrang en Obelisk hadden gekregen. Maar…That’s all folks, zoals Porky Pig aan het einde van een Bugs Bunny-cartoon zou zeggen. En dus maar eens contact met Love Gang gezocht.

Gezien het retro-geluid verwachte ik een exotisch antwoord op mijn vraag waarom ze voor Love Gang hadden gekozen. Iets hippies uit 1967, maar hun keuze bleek verrassend simpel. The name Love Gang came from a song from The Edgar Broughton Band. We are all a huge fan of their music and one day we were listening to Love Gang and decided it would make a great name, and it’s an homage to one of our favorite groups. Voor de nieuwsgierige lezers: de Britse Edgar Broughton Band heeft met hun psychedelische rock in 1969 nog op Isle of Wight-festival gestaan. Tot 1976 hebben ze zes albums gemaakt en twee van deze evenals twee singles haalden de charts.

Dit jaar kwam er een nieuwe single uit: Break Free en een double EP met Smokey Mirror. Is dit de opmaat voor het album? The album Dead Man’s Game” is on the way. It’s been a few years in the making and we’re super excited for everyone to hear. It’s going to be released on all platforms and LP this summer on Colfax Records. Geen interesse van grote(re) labels? We have had some interest with labels that we have always wanted to be on, but the timing of the album and our plans didn’t add up with theirs. So hopefully sometime in the future we will be able to work with them but for now we are very excited to stick to our roots and release the album ourselves.

Jullie hebben al veel opgetreden. Is er een kans op een tour met een internationale act? We toured the U.S. a few times since the release of our first EP years ago and we’ve been happy to play some amazing shows in the U.S. and Mexico; the latter one of our favorite places to play. As far as opening for major acts, we have played fests opening for bands like Radio Moscow, Corky Laing’s Mountain, heavy metal legend Thor and Acid King. And we were also fortunate to do two short tours with Wolfmother from Australia, which was both an amazing time and a great learning experience for us playing in front of large crowds. Our organist Leo Muñoz eventually ended up being asked to play with them which he currently still does. Over all a super surreal experience and it couldn’t have gone any better.

Behalve een keertje in Mexico? We had just done an amazing run through the West coast with our brothers from San Francisco Banquet, and we had a couple shows booked in Mexico. One in Ensenada and one in Tijuana. We get about mid way through our tour and we still hadn’t heard from the promoter in Ensenada, which worried us but we decided to just stick to the plan and show up for our show. We show up to the venue and it turns out the promoter had never been in any contact with the place; they had no idea we were coming, and a whole show had been booked on that date. We weren’t sure what we were going to do until one of the bands (Perra Galga from LA/MEX) offered to let us hop on and open the show. Since we had nothing else to do we accepted and it ended up being an amazing show at a cool venue with a good turn out. Nobody there knew who we were, but the crowd accepted us with open arms and even bought some merch from us. And then we finished the night by seeing all the sights Mexico has to offer at 2 in the morning. Moral of the story is make sure your promoter actually booked a show before you get there.

De muziek van Love Gang is onder andere te koop op Bandcamp. Ongeveer twee jaar geleden, ergens in februari, was Bandcamp één dag politiek geëngageerd doordat ze een gedeelte van alle verkopen op die dag aan de American Civil Liberties Union doneerde!? Yes, in opposition of the new immigration ban put in place by our newly appointed fuhrer. Our organist/flutist Leo is from Mexico and has many friends and family that will be affected by such unconstitutional acts. Voor de goede orde, Love Gang zelf doneerde alle inkomsten aan ACLU.

And when it’s all over, you can’t seem to win
when the devil is callin’ you don’t let him in
And soon you will find out you’re all alone
and there will be no one to guide you back home

Inmiddels heb ik de EP platgedraaid, want ik vind het steengoed mede door de combinatie van stijlen en de stem van zanger Wentworth die enige gelijkenis met Lemmy heeft. De clip is van de hele EP, maar de eerste is Can’t Seem To Win.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.