In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Liefde kent vele vormen, liefde voor muziek, liefde voor een verloren vriend, liefde voor je werk, liefde voor je gezin en natuurlijk de eenmalige vakantieliefde. Ze komen allemaal aan bod.

Ik was 12 en op maandagmorgen, de 25ste van november kom ik op school en zie een aantal klasgenootjes staan, die nogal opgewonden met elkaar aan het praten zijn. Nieuwsgierig als ik was, wilde ik toch wel weten wat er gaande was. Is er iets met de meester? Is er wat met een klasgenoot gebeurd of is er soms brand geweest en hoeven we niet naar school? Nee, iemand is overleden hoor ik, maar wie. Ik kan het niet verstaan en vraag wie er is overleden. Hoezo? Heb je dat dan niet gehoord? Freddie Mercury is overleden zaterdag! Wie is dat?, vraag ik en die vraag werd me niet in dank afgenomen want de jongens waren allemaal Queen fans, terwijl mijn liefde voor muziek nog niet helemaal uit de verf gekomen was. Dit veranderde drastisch toen ik hun muziek ging luisteren.

Jarenlang heb ik mezelf voor mijn kop kunnen slaan dat ik de sterfdag van Freddie niet intenser beleefd heb. Je hoort vaak mensen van mijn leeftijd zeggen dat ze zo verdrietig waren toe ze hoorden dat Freddie overleed. Ik had ook willen zeggen dat ik had gehuild tot ik een ons woog toen ik hoorde dat mijn idool dood was. Maar dat zou niet de waarheid zijn. De waarheid was dat ik zei: Freddie wie is dood?

Zonder Freddie is Queen niet meer de echte Queen. Maar vooral Brian en Roger hadden Freddie aan zijn sterfbed beloofd dat ze ervoor zouden zorgen hij niet vergeten wordt. Whatever you do, don’t ever make me boring, baby. En in de ruim 25 jaar die volgden hebben de heren hun best gedaan om Queen en Freddie niet te laten vergeten. En dat ze daardoor rijker worden dan de echte Queen (of Great Brittain) is natuurlijk mooi meegenomen. Waardering genoeg dus voor Freddie, Brian en Roger. John Deacon is een stuk minder gewaardeerd, en daar heeft hij zelf een groot deel aan gehad, maar zonder John is Queen ook geen echte Queen.

John Deacon is altijd de rustige man geweest en werd mede om die eigenschap gekozen boven Mike Grose, Barry Mitchell en Doug Bogie; de drie andere bassisten die samen met Deacon auditie deden in 1971 om bassist van Queen te mogen worden. Deacon hield van Queen als zijnde de beste baan die hij ooit zou kunnen hebben. Maar het was wel een baan, en voor hem was er meer dan alleen een baan. Zijn gezin, zijn vrouw Veronica Tetzlaff, met wie hij getrouwd was en nog steeds is (sinds 1975) en hun kinderen. Veronica is zelf ook een rustige vrouw die erg gesteld is op privacy. Jarenlang heeft ze het drukke artiestenleven van haar man volledig geaccepteerd. Dat geeft John de vrijheid om tijd te steken in grote wereldtours en studio-opnames. Nadat Freddie overleden is, heeft Deacon meer tijd voor zijn gezin. Hij werkt nog mee aan Queens laatste studio album Made In Heaven en trekt dan voorgoed zijn stekker uit Queen, om te genieten van zijn vervroegd pensioen. John en Veronica kregen in 1993 nog een zesde kind en genieten van een teruggetrokken leven in een rustige wijk in Londen.

Van de 16 Queen liedjes, die toebedeeld zijn aan het conto van Deacon is In Only Seven Days, mijn favoriet en meest ondergewaardeerd liedje van de meest ondergewaardeerd Queen lid. Het beschrijft hij op zijn typische melancholische manier een vakantieliefde die pas de laatste dag van de vakantie wederzijds is. Een mooi klein liedje over een mooi klein drama. Als dit toch het grootste drama in je leven is, wat moet je dan een prachtig leven hebben. In twee en een halve minuut wordt je meegenomen op reis en beleef je het liefdesavontuur van een man die in zijn eentje op vakantie gaat en ook alleen terugkomt. Het is het perfecte liedje voor de B-kant van Don’t Stop Me Now.

Wat mooi dat Brian en Roger uit liefde ervoor zorgden dat hun vriend niet vergeten werd, wat mooi dat John ervoor koos een liefdevolle en toegewijde vader en echtgenoot te zijn, wat mooi dat mijn liefde voor muziek werd getriggerd door het overlijden van Freddie, wat mooi dat ze allemaal zoveel mooie liedjes zijn. Ik wens iedereen een liefdevolle vakantie.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.