In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Wat ik me al jaren afvraag: zouden de roots van Lee Hazlewood in Hazerswoude liggen? Hazerswoude ligt dicht bij Leiden en de Pilgrim Fathers hielden daar een tussenstop voordat ze naar Noord-Amerika vertrokken. Later stonden zij samen met andere migranten aan de wieg van de V.S. Wie weet, monsterde Lenneart Lenneartszoon uit Hazerswou in Delfshaven ook aan op de Speedwell en stapte hij zomer 1620, de zesde september om precies te zijn, in Southampton over op de Mayflower. Het is een genealogieonderzoekje waard.

Mocht het zo blijken te zijn dan was er dus sprake van een, in oorsprong, Hollands-Italiaans zangduo midden jaren ‘60: Lee’s zangpartner was immers Nancy Sinatra, dochter van Frank, wiens vader van Siciliaanse komaf was (en Old Blue Eyes levenslang linkte aan de maffia). Eigenlijk was Lee de producer die Nancy als zangeres op de kaart zette. Haar huwelijk met een vergeten tieneridool (Tommy Sands) was op de klippen gelopen en vader Frank raadde haar aan weer muziek te gaan maken maar – om vergelijkingen te voorkomen – weg te blijven van wat híj deed. Haar grootste succes is These Boots Are Made For Walking, geschreven door Lee Hazlewood. Samen hadden ze hits met onder andere Ladybird, Some Velvet Morning en Summer Wine.

Hazlewood, al dan niet met Nederlandse wortels, kwam uit Oklahoma en gedroeg zich volgens Nancy niet als de boerenkinkel die je zou verwachten op z’n slangenleren laarzen. Hij was naast songschrijver ook DJ en producer, onder andere van Duane Eddy. Lee had een kenmerkende stem: een bariton met een flinke braam erop dankzij zijn rookgedrag en inname van Chivas Regal. Zijn duet Summer Wine zong hij eerst met Suzi Jane Hokom, maar de versie met Nancy S. bracht hen een jaar later tot #44 in de Billboard 100. Het is een lied waarbij refrein en couplet dezelfde melodie hebben en door het almaar doorstrijkende en modulerende orkest lijkt het eeuwig door te kunnen gaan zonder een moment te vervelen. Ook Lana del Rey onderkende een paar jaar terug nog de kracht van het lied.

Strawberries cherries and an angel’s kiss in spring
My summer wine is really made from all these things

In Summer Wine is Nancy de verleidelijke sirene. De niets vermoedende Lee trapt erin en vindt zichzelf aan het eind van het liedje verdwaasd en berooid terug. Met haar aardbeien, frambozen en kussen als van een engel palmt ze hem in, bedwelmt hem en schudt hem leeg. Daar gaan z’n zilveren sporen. Dat krijg je ervan, Lee. Dan mag Nancy eruitzien als het spreekwoordelijke domme blondje, je laat je er met je suffe naïeve kop als een schooljongen in luizen. Mooi weer, zomer in je hoofd, geile vooruitzichten en veel te lichtgelovig. Bang bang, en gestrekt, al was dat een ander lied van Nancy.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.