In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Lang werden in 1989 de illegale raves getolereerd in Londen en omgeving. De politie kneep doorgaans een oogje toe en hielp vaak zelfs mee met het parkeren van de auto’s. Totdat er een rave werd gehouden in de buurt van een familielid van Margaret Thatcher. Hij beklaagde zich bij haar over de overlast die hij had ervaren. Het was voor het eerst dat de premier iets vernam van dit fenomeen.

Maar ook de media kreeg er lucht van. Niet veel later ging boulevardblad The Sun undercover tijdens een van de feesten op de landingsbaan van een verlaten vliegveld. De dag erop pakten zij uit met grote, dreigende krantenkoppen. SPACED OUT! en ECSTACY AIRPORT! Wat volgde waren verhalen over een dansvloer die aan het einde bezaaid was met XTC-wrappers en over bezoekers die zó onder de drugs zaten dat ze koppen van duiven afrukten.

Pats! Opeens stond het hoog op de agenda van de Prime Minister. Het was direct afgelopen met het gedoogbeleid. De politie werd opgeroepen om keihard op te treden tegen deze drugsfeesten. En dat gebeurde ook. Vanaf dat moment werd elk feestje een kat-en-muis-spel tussen organisatoren en politie, compleet met nep-trucks om de politie van de illegale raves weg te leiden.

De organisatoren gingen daarnaast op zoek naar alternatieve locaties. En zo kwamen ze terecht in het slaperige plaatsje Longwick, op ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad. Ze hadden een boer bereid gevonden om zijn landgoed het decor te laten vormen voor wat de grootste rave tot dan toe zou moeten worden: 20.000 bezoekers.

De politie kreeg er lucht van en toog ook naar de betreffende boer. Ze adviseerden hem dringend om deze ‘private party’ af te blazen. Hij legde dit dit advies echter naast zich neer. En zo werd het Sunrise/Back To The Future-festival hét hoogtepunt van de Second Summer of Love. Op dat festival onder andere een optreden van deze house-groep die met het destijds nét uitgebrachte Everyting Starts With An E de rave perfect samenvatten:

Drop a tab of E
And rub up with a stranger

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.