In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

De aansteker is uitgevonden vóór de lucifer. In de morgen is een mens langer dan in de avond, soms wel tientallen millimeters. Een giraffe heeft net zoveel nekwervels als jij en ik. Het Engelse woord voor fooi, tips, staat voor To Insure Prompt Service. The Beatles gebruikte in totaal 613 keer het woord Love in hun nummers. Allemaal feiten die u waarschijnlijk niet wist.

Nog zo’n feit is dat de Amerikaanse singer/songwriter Brandi Carlile al vele jaren één van de beste ter wereld is. En vrijwel niemand kent haar. Ik wel en ben al jaren zeer groot fan. Al is het woord ‘fan’ altijd een beetje beangstigend. Hoe dan ook, ze is geweldig.

Voor de niet kenners, ik ga er gemakshalve maar even van uit dat u dat bent, ik zal even een korte update geven over wie ze is. Brandi haar stijl is redelijk uniek te noemen. Het gaat ook regelmatig heen en weer tussen pop, rock, Americana, Blues, R&B en western. Zelf zegt ze dat ze veel verschillende fasen heeft doorlopen, maar dat ze de Country & Western nooit uit haar stem krijgt. Het is mede die kenmerkende klank in haar stem die haar stijl zo uniek maakt. Ze leerde zichzelf als kind piano spelen na het horen van de muziek van Elton John. In 2008 brak ze in haar thuisland de U.S.A. door met het geweldige nummer The Story van het gelijknamige album. Met dat nummer maakte ik destijds kennen en was gelijk sprakeloos. Wie was dit? En wat was ze goed. Even voor de beeldvorming; het album verkocht tot op heden ruim 500.000 exemplaren. In 2017 bracht ze het album opnieuw uit, volledig ingezongen door anderen. Onder ander Dolly Parton, Kris Kristofferson, Anderson East, Pearl Jam en Adele deden mee. De opbrengst ging naar War Child.

Afgelopen jaar kwam haar album By The Way, I Forgive You uit. Het is tot op de dag van vandaag één van mijn favoriete albums. Het lijkt alleen maar meer aan kracht te winnen. Het werd genomineerd voor zes Grammy’s en ze won er uiteindelijk drie. Ze was daarmee de succesvolste vrouw tijdens de afgelopen Grammy’s.

Brandi is strijdlustig, spreekt zich onverbloemd uit over allerlei zaken die haar aan het hart gaan, waaronder diversiteit, vluchtelingen, gelijkheid en homoseksualiteit. Zelf trouwde ze illegaal met haar vrouw in 2012, vóór de wet in haar thuisland de V.S in 2015 werd aangenomen om een punt te maken. Ze voelt zich nu, voor de wet getrouwd en moeder van twee, sterker dan ooit, in de schaduw van Trump. I realised I was waking up every day political, as a gay mother with two daughters. Being political doesnt come from outside me any more. It comes from who I am.

Het is een vaak terugkerend thema in haar songs, maar nergens kwam het zo hard aan als in haar nummer The Joke. Het was het nummer dat het opneemt voor de mensen die niet in het plaatje passen. Wat ‘dat plaatje’ is, kan van alles zijn.

You’re feeling nervous, aren’t you, boy?
With your quiet voice and impeccable style
Don’t ever let them steal your joy
And your gentle ways, to keep ’em from running wild
They can kick dirt in your face
Dress you down, and tell you that your place
Is in the middle, when they hate the way you shine
I see you tugging on your shirt
Trying to hide inside of it and hide how much it hurts

Het is een belangrijk thema. Deze summer of love is voor veel mensen op deze wereld waarschijnlijk een geweldige. Net ontluikende liefde die gedreven door de zomerse zon en hitte tot een hoogtepunt komt. Herinneringen voor het leven. Voor heel veel mensen is dat het niet. Voor deze groep is het zelfs strafbaar om iemand lief te hebben. Men riskeert het verliezen van baan, familie, een sociaal leven of erger, het leven zelf. Liefde is universeel wellicht het mooist haalbare, behalve als je iemand van hetzelfde geslacht liefhebt. Dan gaan al deze regels ineens niet meer op voor schrikbarend veel mensen.

Ik kan daar niet bij. Ik begrijp het simpelweg niet. Dat deed ik al niet als kind, en al helemaal niet als tiener. Mijn gevoelens met een duidelijke voorkeur voor hetzelfde geslacht, waren voor mij als kind niet anders dan ademhalen. Ik dacht er niet bij na. Toch heeft het me teveel jaren in een wurggreep gehouden. Het gevoel dat het niet mocht, dat ik er niet mocht zijn vanwege mijn geaardheid, los van mijn omgeving waarin ik wist dat ik veilig zou zijn, drukte me langzaam weg in de duisternis. Het maatschappelijke plaatje lag toch echt anders. Het maakte me onzeker, ongelukkig en uiteindelijk zwaar depressief. En waarom? Waarom deed ik het mezelf aan? Ik weet het nog steeds niet. De opluchting was dan ook groot toen ik het uit durfde te spreken. Het hele blik aan superlatieven en clichés kan open, want het was een enorme bevrijding. Je kunt je niet half voorstellen welke impact dat had. De langzaam wegzakkende persoon ving weer licht, en durfde die weer op te vangen.

Hobbels zijn er nog steeds, maar ik durf te zijn wie ik ben. Ik ben trots op de persoon die ik ben. Ook spreek ik me uit. Ik voel me ongelooflijk dankbaar dat ik in een land als Nederland woon. We hebben veel te klagen, maar we weten niet half hoe goed we het hier hebben. Er zal nooit iemand mij verbieden lief te hebben wie ik wil. Ik zal echter nooit accepteren dat niet iedereen ter wereld dit kan. Een onmogelijke opgave, ik weet het, maar ik blijf een vuist maken tegen elke vorm van discriminatie, zeker die op het gebied van seksualiteit.

Mensen als Brandi Carlile zijn daarin ongelooflijk belangrijk, helemaal in een land als de Verenigde Staten. De zichtbaarheid alleen al is van groot belang. Het aantal LGBTQ jongeren die in de VS zelfmoord plegen of een poging doen, is vier keer hoger dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Een even surrealistisch als schokkend gegeven. We hebben het over jongeren tot 24 jaar. Jongeren met nog een heel leven voor zich, met families en vrienden, met ambitie, vol levenslust. Jongeren die geen andere uitweg meer zien omdat ze het gevoel hebben er niet te mogen zijn.

En dat is iets dat ik nooit zal accepteren. Nooit.

Let ’em laugh while they can
Let ’em spin, let ’em scatter in the wind
I have been to the movies, I’ve seen how it ends
And the joke’s on them…

Love is Love. Wees gewoon lief voor elkaar, en accepteer een ander. Zo moeilijk is het toch niet?

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.