In juli en augustus blikken we (terug) naar de Summer Of Love. Verhaaltjes over verliefdheid, (verloren) liefdes en relaties, het zomergevoel en de liefde voor muziek.

Herman van Veen is een begenadigd componist en zijn warme stem maken veel van zijn liedjes een genot om naar te luisteren. In tegenstelling tot de bekende(re) liedjes zijn het vaak de minder bekenden of soms onbekenden die het mooiste zijn. Rake teksten verpakt in een melodieus geheel.

Op mijn kantoor stond de radio op de achtergrond altijd aan en ik herinner mij dat ik – toen dit lied voorbij kwam – acuut ophield met werken en drie minuten ademloos heb zitten luisteren om in de lunchpauze naar de platenzaak te lopen. De Exenman is een lied over een man die in elk stadje een schatje had. Onduidelijk bleef of de dames in kwestie het van elkaar wisten, maar ze zullen het toch minimaal vermoed hebben. En toch zijn ze allen samen op zijn begrafenis met in het achterhoofd de vraag wie zijn heimelijke favoriet was. Het geheel voelt melancholiek: de tekst, maar helemaal de begeleiding van het accordeon, de neuriënde vrouwenstem en het Gregoriaanse mannenkoor. Elke keer wanneer ik het hoor voelt het als een beschrijving van het leven en de dood. Een afsluiting, maar ook een nieuw begin. De dood van de man, het tevreden gevoel van de vrouw (die zich afvraagt welke man zij deze keer zal bezoeken) en het koor ter afsluiting van een periode. Intiem en ingetogen. Tranen beroerend mooi. Ondergewaardeerd met een grote O.

Ik moet wel bekennen dat ik gevoelsmatig betrokken ben bij de tekst; een vergelijk met het leven in mijn ‘twenties’. Constant onderweg en in heel veel plaatsen een vriendin waar ik kon overnachten. Maar uiteindelijk werkt het niet, want bij de een blijft het bij een fysieke aantrekkingskracht en bij de ander zoek je meer, terwijl juist zij de drempel van het volgende niveau niet wil nemen. En dan gaan andere emoties meespelen. Los van het feit dat je eigenlijk in een poppenkast meespeelt, want je moet altijd je beste beentje voorzetten. En sommigen ontmoeten iemand en sluiten daarmee een periode af. Prima; ik ben met geen van allen met ruzie uit elkaar gegaan. Soms – in een reflecterende bui – denkt deze exenman met warme herinneringen terug aan die tijd.

Volg de Summer Of Love op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
Love Gang – Can’t Seem To Win
Axis – Someone

Foto: Jesse Willems

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.